International

Cetățenii ucraineni nu mai cred în viitor. Ce spun sondajele

cetățenii ucraineni sursă foto: usmission.gov
sursa foto. arhiva companiei

Conform unui recent sondaj realizat de think tank-ul ucrainean Razumkov Center, în jur de 41% dintre cetățenii ucraineni cred că țara lor se îndreaptă în „direcția corectă”. 38% consideră că țara evoluează în „direcția greșită”.

Într-un declin semnificativ față de anul precedent, aceste cifre reflectă o schimbare în percepția populației. Sondajul s-a bazat pe răspunsurile a 2.000 de adulți ucraineni. Aceștia au fost intervievați în perioada 19-25 ianuarie. Sondajul indică faptul că încrederea în direcția țării a scăzut.

Cetățenii au menționat deteriorarea prețurilor și tarifelor, precum și problemele economice și de stabilitate ca fiind domenii care s-au înrăutățit în ultimul an.

Încrederea în autoritățile ucrainene și percepția asupra viitorului s-au diminuat. Aproximativ 61% dintre respondenți afirmând că condițiile generale din țară s-au deteriorat. Cu toate acestea, aproximativ 51% au observat îmbunătățiri în capacitățile de apărare ale țării. 50% au remarcat o îmbunătățire a „imagini internaționale”.

Sondajul vine în contextul în care președintele Zelenski sugerează o „resetare” necesară pentru țară. În ciuda scăderii popularității sale, sondajul Institutului Internațional de Sociologie din Kiev indică o încredere în creștere în forțele armate și comandantul-șef, generalul Valerii Zaluzhnyi, potrivit Newsweek.