Lifestyle

Chifteluțe din vinete. E pur și simplu un deliciu! O porție are doar 200 de calorii

Chifteluțe din vinete. E pur și simplu un deliciu! O porție are doar 200 de calorii

Chifteluțe din vinete. E pur și simplu un deliciu! O porție are doar 200 de calorii. Chiftelele sunt un fel de mâncare gătite des de gospodinele din România. De obicei, chiftelele se prepară din carne tocată, alteori din cartofi răzuiți, morcovi, verdețuri condimente etc. De această dată, vă prezentăm o altfel de rețetă, chifteluțe din vinete.

Rețeta pentru chiftele de vinete delicioase și cu conținut scăzut de calorii

Ingrediente necesare pentru chifteluțe din vinete

  • 300 g de pâine veche (înmuiată în apă și stoarsă)
  • 2 lingurițe de pesmet
  • 2 lingurițe de brânză parmezan rasă
  • 2 vinete
  • 2 cartofi, tăiați în cubulețe
  • 1 ou
  • 1 cățel de usturoi, ras
  • 100 g de brânză scamorza tăiată cubulețe (sau brânză provola afumată)
  • un strop de ulei de măsline extravirgin
  • pătrunjel tocat
  • câteva frunze de busuioc
  • sare și piper
  • roșii cherry

Mod de preparare:

Mai întâi se spală vinetele, se usucă, se îndepărtează capacul și se taie pe lungime, mai întâi felii și apoi cuburi de mărime medie.
Se pun vinetele într-o oală cu apă fierbinte sărată și se lasă să fiarbă 15-20 de minute, apoi se scurg și se storc bine.

Acum puneți legumele într-un castron, adăugați pâinea veche, pătrunjelul, busuiocul, usturoiul, sarea, piperul, parmezanul și oul.

După ce s-a făcut acest lucru, se amestecă bine cu mâinile, se adaugă pesmetul și se continuă lucrul până se obține consistența potrivită.

Se pregătește o foaie de hârtie de copt, se pudrează partea de jos cu pesmet, se întinde aluatul, se aplatizează, se împănează în mijloc cu brânza scamorza, se rulează cu ajutorul hârtiei și se așază pe o tavă de copt.

În acest moment, se acoperă suprafața chifteluței cu pesmet, apoi se adaugă cartofii așezându-i în tava de copt, se stropesc cu puțin ulei și sare.

În cele din urmă, coaceți chifteluța în cuptorul preîncălzit, în modul ventilator, timp de 30-35 de minute, la o temperatură de 180°C (185°C în modul static).

După ce chifteluța este gata, se ornează cu roșiile cherry tăiate în jumătate și câteva frunze de busuioc și se aduce la masă, potrivit stiridiaspora.ro.

Vinetele – beneficii pentru sănătate

Vinetele se numără printre cele mai sănătoase legume din lume. Din fericire, ne putem bucura de ele până târziu în toamnă, chiar și iarna.

  • Vinetele conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Fie că le consumi pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale.
  • De asemenea, vinetele conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Dar ţine minte, aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi.
  • Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon.
  • Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii. O singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care te ajută să te saturi repede fără să mănânci mult.
  • Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol, datorită cantităţii mari de fibre şi a nivelului scăzut de carbohidraţi solubili din vinete.
  • Vinetele au, de asemenea, grijă şi de inima noastră. Cercetările arată că pot reduce nivelul de colesterol “rău”, dar trebuie gătite în aşa fel întât să beneficiezi de toate calităţile lor. Vinetele prăjite în ulei lasă foarte multă grăsime şi sunt greoaie pentru stomac. În schimb, coapte la 400 de grade, acestea au un gust mult mai bun şi nici nu îngreunează digestia. De asemenea, vinetele sunt bogate în bioflavonoide, antioxidanţi puternici care au rolul de a regla tensiunea arterială şi previn depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge.
  • Un consum regulat de vinete ne scapă de cheagurile de sânge, datorită vitaminei K şi bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge. Astfel este redus semnificativ riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale.