International

Reuters: China și Rusia iau în vizor SUA la forumul militar chinezesc

China și SUA, Sursa foto: dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Șefii militari chinezi și ruși au criticat SUA în cadrul unui forum de securitate desfășurat luni la Beijing, chiar dacă cel de-al doilea comandant militar de rang înalt al Chinei a promis că va intensifica legăturile de apărare cu Washingtonul.

Lipsa de comunicare regulată între armatele americane și chineze a fost un motiv de îngrijorare pentru Washington pe măsură ce tensiunile cresc din cauza diverselor probleme și având în vedere riscurile unei ciocniri accidentale în Marea Chinei de Sud sau în apropierea Taiwanului. Forumul Xiangshan, cea mai mare demonstrație anuală de diplomație militară din China, a început duminică fără ministrul chinez al apărării, care de obicei găzduiește evenimentul, dar incluzând o delegație americană.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avertizat Occidentul că implicarea sa în războiul din Ucraina a creat un pericol grav, scrie Reuters.

„Linia occidentală de escaladare constantă a conflictului cu Rusia comportă amenințarea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, care este plină de consecințe catastrofale”, a declarat la forum agenția de presă de stat rusă TASS, citată de Shoigu. Shoigu a declarat că Occidentul intenționează să provoace o „înfrângere strategică” Rusiei în ceea ce el a numit un „război hibrid” și a lăudat relațiile dintre Rusia și China ca fiind „exemplare”, a relatat presa de stat rusă.

Critici dure

Zhang Youxia, vicepreședintele, sub conducerea președintelui Xi Jinping, al Comisiei militare centrale a Chinei, a adus critici voalate Statelor Unite și aliaților săi, acuzând „unele țări” că încearcă să submineze guvernul Chinei. Dar Zhang a subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii legăturilor militare cu Statele Unite.

„Vom aprofunda cooperarea și coordonarea strategică cu Rusia și suntem dispuși, pe baza respectului reciproc, a coexistenței pașnice și a cooperării reciproc avantajoase, să dezvoltăm legăturile militare cu SUA”, a declarat Zhang într-un discurs urmărit îndeaproape de atașații militari și diplomați.

Zhang a purtat discuții cu Shoigu în marja forumului, a relatat presa de stat chineză Xinhua.

În anii precedenți, ministrul chinez al apărării a ținut discursul principal al forumului, dar Li Shangfu a fost demis săptămâna trecută din funcția de ministru al apărării fără explicații, iar un înlocuitor nu a fost numit.

Reuters a relatat luna trecută că Li, care lipsește de două luni, este anchetat pentru corupție.

China și SUA nu au mai avut nicio comunicare între militari la nivel înalt de când Li, sancționat de Washington, a fost numit în martie.

SUA să fie aici și să nu cedeze

Departamentul american al apărării a trimis o delegație condusă de Cynthia Xanthi Carras, director de țară pentru China în cadrul Biroului subsecretarului apărării. Carras a avut un scurt schimb de replici cu purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, în cadrul forumului, a relatat un cont de socializare afiliat la televiziunea de stat CCTV.

Chad Spragia, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA pentru China, a subliniat importanța participării SUA.

„Este important ca SUA să fie aici și să nu cedeze spațiul altora. Suntem aici și ascultăm”, a spus Sbragia, care a precizat că participă acolo în calitate de cercetător.

Participarea delegației americane are loc în contextul în care Statele Unite și China își intensifică schimburile înainte de un summit așteptat luna viitoare între președintele american Joe Biden și cel chinez Xi.

Wang Yi și Biden

Săptămâna trecută, cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, s-a întâlnit cu Biden timp de o oră, în cadrul unor discuții pe care Casa Albă le-a descris drept o „bună oportunitate” de a menține deschise liniile de comunicare între cei doi rivali.

În pofida remarcilor conciliante privind îmbunătățirea legăturilor militare dintre China și SUA, Zhang și unii ofițeri militari chinezi nu au dat niciun semn de o poziție mai blândă cu privire la chestiuni precum Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră teritoriul său. Generalul-locotenent chinez He Lei, vorbind în cadrul unui panel duminică, a declarat că, dacă China va trebui să folosească forța împotriva Taiwanului, „va fi un război pentru reunificare, un război corect și legitim”.

În discursul său, Zhang a spus că țările „nu ar trebui să provoace în mod deliberat alte țări în probleme majore și sensibile”, a spus el, adăugând că Taiwanul este „un interes central” pentru China.

Multe țări occidentale fie au evitat forumul, fie trimit doar delegații de nivel scăzut.