Lifestyle

Ciorba de burtă, rețetă tradițională. Cum se poate drege dacă s-a brânzit

Ciorba de burtă, rețetă tradițională. Cum se poate drege dacă s-a brânzit

Ciorba de burtă este una dintre ciorbele preferate ale românilor.

Puțină lume știe că delicioasa ciorbă de burtă este de origine turcească, dar este preferată de români.

Cum se face ciorba de burta acasă, mai bunp ca la restaurant, din burta prefiartă, proaspată sau congelată?

Este o ciorba mai aparte, mai pretențioasă și cu ifose, la fel ca rețeta de cozonac moldovenesc: mulți se laudă, dar la puțini iese rezultatul cu adevărat spectaculos.

Cum se drege ciorba de burtă dacă s-a brânzit

Cea mai mare greșeală atunci când facem ciorbă de burtă este modul în care punem ingredientele. Din această cauză uneori ciorba de burtă se brânzește.

Dacă şi ţie ţi s-a întâmplat şi nu ştii motivul, specialiştii îţi explică tot ce trebuie să ştii despre asta.

„Acest fel de mâncare pare că se face pentru birjari beți, dar are cel mai sofisticat și pretențios mod de pregătire în toată bucătăria românească. Este acru și dulce, cald și catifelat, gras, dar delicat, eclectic și simplu în același moment”, spunea regretatul Radu Anton Roman.

Unul dintre motivele care ar putea duce la brânzirea ciorbei de burtă este legat de smântână: are prea puţine grăsimi, este prea rece sau a fost adăugată direct în oală, fără a fi amestecată înainte cu gălbenuşuri şi o parte din lichidul fierbinte.

Aşadar, pentru a scăpa de aspectul neplăcut, smântâna nu se adaugă niciodată direct în vas.

Gălbenuşurile şi smântâna trebuie foarte bine amestecate, după care se toarnă peste ele două-trei polonice din ciorba fierbinte.

Lichidul obţinut se pune în oală după două minute de la stingerea focului. În cazul în care nu ai o smântâna cu peste 30% grăsime, este indicat să adaugi o linguriţă de faină.

Dacă ciorba s-a brânzit, ai două variante pentru a o drege. Prima ar fi să amesteci cu un blender/mixer şi să mai adaugi apoi smântână, iar a doua să scoţi toată burta şi să pui altă apă.

Rețeta unei ciorbe de burtă de neuitat

Ingrediente necesare:

1,5 kg burta proaspătă de vită

2 genunchi de vită cu tendoane

3-4 morcovi medii

3-4 felii subţiri ţelină

1 rădăcina pătrunjel

3-4 căţei usturoi

200 g smântâna grasă

3 gălbenuşuri proaspete

5-6 linguri oţet.

Mod de prepare:

Genunchii şi burta (tăiată în 2-3 bucăţi mai mici) se pun într-o oală mare şi se acoperă cu 6 litri de apă rece în care punem şi o lingură rasă de sare. Se pune pe foc mic şi se lasă la fiert pentru aproximativ două ore (nu utiati să luaţi spuma formată).

După scurgerea timpului, adăugăm şi legumele curăţate şi tăiate în bucăţi potrivite. Se pune capac şi se lasă la fiert până când legumele sunt moi.

Burta şi genunchii se scot apoi din ciorbă şi se lasă la răcit. Cu ajutorul unei palete scoatem şi legumele.

Burta de vită se taie şuviţe subţiri şi se pune înapoi în lichid.

Se dă din nou la fiert pentru jumătate de oră, apoi stingem focul, aşteptăm 2-3 minute şi adăugăm smântâna amestecată cu gălbenuşurile. La final, punem oţetul şi usturoiul zdrobit.