Lifestyle

Ciudățenia unei pensionare. A locuit cu un “tezaur” de peste 1.500.000 de euro, dar a murit cu datorii la întreținere

Ciudățenia unei pensionare. A locuit cu un “tezaur” de peste 1.500.000 de euro, dar a murit cu datorii la întreținere

Augusta Caterina Grundbock, o pensionară din București a locuit în apartamentul său din zona Lizeanu o viață întreagă, alături de obiecte de artă extrem de scumpe. Ciudat însă, pensionara abia avea ce să mănânce, iar când a trecut la Domnul, a lăsat în urmă datorii la întreținere. Care e povestea acesteia.

Augusta Caterina Grundbock s-a stins din viață pe 7 iulie 2014. Nu a fost niciodată căsătorită, nu a avut copii, iar singura sa bucurie era când stătea cu vecinii la o șuetă sau când persoane foarte apropiate îi admirau obiectele de artă pe care le-a iubit enorm. Femeia a fost angajată la Centrala România Film între 1961-1994, ca traducător din limba germană și engleză. Ulterior, după ce s-a pensionat, a tradus cărți pentru editura Alcor.

Apartamentul a fost preluat de Primăria București

Șocați că nu au mai văzut-o de două săptămâni, vecinii Caterinei au sunat la poliție, speriați să nu i se fi întâmplat ceva. Din nefericire, n-a fost doar o presimțire, pentru că femeia a fost găsită fără viață. Pentru că nu există moștenitori, apartamentul a fost luat de Primăria Capitalei, pentru a fi transformat în locuință socială.

Dovadă că femeia avea mari probleme financiare reiese și din raportul primăriei: “în apartamentul defunctei s-a mai găsit un portofel cu 27 de lei (două bancnote de 10 lei, o bancnotă de 5 lei și două bancnote de 1 leu) și 11 monede de 50 de bani”. S-au mai găsit și două conturi bancare pe numele acesteia, dar și acestea erau goale.

Ce avea femeia în casă

Contrar vieții pe care o ducea, pensionara trăia într-un imperiu, fiind posesoarea a nu mai puțin de 32 de tablouri, în valoare de 1.288.800 de euro, plus alte obiecte de artă decorativă estimate la 200.650 de euro, din care doar prețul covoarelor orientale se ridică la suma de 32.800 de euro.

Potrivit experților, e vorba de trei tablouri foarte valoroase, respectiv ”Natură moartă cu flori” (Școală europeană flamandă), ”Femeie cu năframă” (Nicolae Grigorescu), ”Podul” (Ion Andreescu), alături de două obiecte de artă decorativă, ”Masă de joc pliabilă” (Școala europeană), servantă (Școala franceză). Despre valoarea obiectelor din casă s-a aflat abia în 2019, după expertiză. Obiectele deținute de pensionară au ajuns în administrarea Muzeului Municipiului București.

Tatăl provenea dintr-o familie bogată, cu origini austriece

“Ecaterina a moștenit tablourile, după Revoluție, de la tatăl ei, care provenea dintr-o familie bogată, cu origini austriece. Atât ea, cât și părinții săi, Ștefan și Augusta, s-au născut în România. Bunica din partea tatălui s-a născut în Ungaria și s-a căsătorit în țara noastră.

Mucky, așa cum i se spunea în familie, a evitat să intre cineva la ea în casă după ce s-a pensionat. A dispărut brusc, undeva prin 2007”, a dezvăluit Corina Firuță, de la editura Alcor.