International

Civili prinși în mijlocul războiului. Spitalul din Gaza, încercuit de forțele israeliene

Civili prinși în mijlocul războiului. Spitalul din Gaza, încercuit de forțele israeliene
sursa foto RFI Romania

Palestinienii blocați în cel mai mare spital din Gaza săpau marți o groapă comună pentru pacienții care au murit în timpul încercuirii israeliene. Aceștia au declarat că nu există niciun plan de evacuare a bebelușilor. În ciuda faptului că Israelul a anunțat o ofertă de a trimite incubatoare portabile. Forțele israeliene au înconjurat spitalul Al Shifa din orașul Gaza. Despre care spun că se află deasupra unui sediu subteran al militanților Hamas.

Hamas, grupul islamist neagă prezența luptătorilor și afirmă că 650 de pacienți și alți 5.000-7.000 de civili strămutați sunt blocați în incinta spitalului. Sub tirul constant al lunetiștilor și al dronelor. Acesta spune că 40 de pacienți au murit în ultimele zile, inclusiv trei copii prematur. Ale căror incubatoare au fost oprite când s-a întrerupt curentul electric.

Spitalul din Gaza, zonă de război

Israelul a jurat să distrugă Hamas ca represalii la un atac transfrontalier al militanților. Acum, soarta spitalului încercuit a devenit un subiect de alarmă internațională. Inclusiv din partea celui mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite. Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, contactat telefonic în interiorul incintei spitalului, a declarat că înăuntru sunt aproximativ 100 de cadavre în descompunere. Și că nu există nicio modalitate de a le scoate.

„Plănuim să îi îngropăm astăzi într-o groapă comună în interiorul complexului medical Al Shifa. Va fi foarte periculos, deoarece nu avem niciun fel de acoperire sau protecție din partea CICR. Dar nu avem alte opțiuni, cadavrele martirilor au început să se descompună”, a declarat Ashraf Al-Qidra pentru Reuters.

Tragedie în spital

Din secția de neonatologie au mai rămas 36 de bebeluși, după ce trei au murit. Fără combustibil pentru generatoare care să alimenteze incubatoarele, bebelușii au fost ținuți la cald cât de bine s-a putut. Aceștia au fost aliniați câte opt pe un pat. Israelul a anunțat marți că oferă incubatoare portabile, alimentate cu baterii. Pentru ca bebelușii să poată fi mutați. Dar Qidra a declarat că până în prezent nu au fost stabilite aranjamente pentru a efectua o astfel de evacuare.

„Nu avem nicio obiecție ca bebelușii să fie mutați în orice spital, în Egipt, în Cisiordania sau chiar în spitalele de ocupație (israeliene). Ceea ce ne interesează cel mai mult este bunăstarea și viețile acelor bebeluși. Ocupanții continuă să asedieze spitalul și trag din când în când în curți. Încă nu ne putem deplasa, dar uneori medicii își asumă riscul atunci când trebuie să se ocupe de pacienți.”, a spus el.

Israelul neagă că spitalul este sub asediu și spune că forțele sale permit rute de ieșire pentru cei din interior. Medicii și oficialii din interiorul spitalului spun că acest lucru nu este adevărat. Iar cei care încearcă să iasă au fost ținta unor focuri de armă.

Victime ale conflictului

Israelul a jurat să elimine Hamas după ce luptătorii grupării militante au pătruns peste gardul din jurul enclavei. Și au năvălit în orașele israeliene ucigând civili la 7 octombrie. Israelul spune că 1.200 de persoane au fost ucise și aproximativ 240 au fost târâte în Gaza ca ostatici. În cea mai mortală zi din istoria sa de 75 de ani.

Dar răspunsul său a constat într-un asediu total și bombardarea constantă a enclavei mici și dens populate. Lucru care a ucis multe mii de civili și a alarmat țările din întreaga lume. Israelul spune că Hamas este vinovat pentru rănirile provocate civililor. Deoarece luptătorii se ascund printre ei. Hamas neagă acest lucru.

Oficialii medicali din Gaza, administrată de Hamas, spun că peste 11.000 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în urma loviturilor israeliene. Dintre care aproximativ 40% sunt copii, iar nenumărate alte persoane sunt prinse sub dărâmături. Aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost. Nereușind să părăsească acest teritoriu supraaglomerat, unde alimentele, combustibilul, apa dulce și proviziile medicale sunt pe sfârșite, conform Reuters .