Categories: Social

Clarificări privind noua carte de identitate: Aceasta este etapa care ridică cele mai mari dificultăți!

Clarificări privind noua carte de identitate. Ministerul de Interne a adus ieri clarificări privind noua carte de identitate. Cum va arăta ea, Cătălin Radu ne spune mai multe.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, cetățenii români pot opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic cu excepția imaginii impresiunilor papilare sau unei cărți de identitate simple.

În dezbaterea de ieri, directorul Direcției de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, chestorul de Poliție Cătălin Giurescu a precizat că la data de 2 august a fost lansat programul pilot de testare a noilor cărți electronice de identitate pentru grupa de vârstă peste 18 ani.

Peste două luni va fi introdusă și grupa de vârstă 14-18 ani, urmând ca spre finalul anului să fie introdusă și pentru grupa de vârstă de 0 până la 14 ani.

El a precizat că orice modificare a cărții de identitate este posibilă până la finalul programului pilot de la Cluj-Napoca, urmând să fie analizate toate observațiile din această perioadă de teste, înainte de a se stabili forma finală a actului, care va fi extins la nivel național din a doua jumătate a anului viitor, începând cu municipiile care reprezintă poluri de IT. Cătălin Giurescu s-a referit la cartea de identitate care se află deja în teste.

Cătălin Giurescu: Acel element, cele două versuri din imnul național, reprezintă un element public de securitate pe care îl puteți palpa, pentru că sunt în relief. El este un element de verificare a autenticității documentului prin simpla palpare. Pentru cartea electronică de identitate se preia imaginea, respectiv fotografia a doua amprente. Din testele pe care le facem la Cluj vă pot spune că aceasta este etapa care ridică cele mai mari dificultăți.

Trebuie, în primul rând, să instruim cetăţenii, spre exemplu, dacă cu o seară înainte au spălat cu o substanță abrazivă, a doua zi nu pot să se prezinte pentru carte electronică de identitate pentru că cititorul nu este capabil să ajungă la o rezoluție care să corespundă standardului ICAO. Noi am impus aceste setări. Asta testăm noi, în momentul acesta, la Cluj: care este cea mai bună rezoluție. Domiciliul, ca instituție juridică, nu are cum să dispară.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Calendar creștin-ortodox, 23 mai: Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul

Pe 23 mai, calendarul ortodox îi celebrează pe Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul. Sfântul Mihail Mărturisitorul…

o oră ago

Românii cu mai puțin de 15 ani de muncă, lăsați fără pensie? Ce spune legea

Conform legislației actuale, pragul minim pentru a beneficia de pensia minimă sau de indemnizația minimă…

9 ore ago

Se schimbă CNP-ul! Cum vor arăta buletinele

Se va produce o schimbare în ceea ce privește Codul Numeric Personal al fiecărui cetățean…

10 ore ago

Supermarketul care oferă mai mulți bani în schimbul PET-urilor! Este nevoie de o aplicație

Un lanț de supermarketuri din România a anunțat că își sporește eforturile pentru a promova…

11 ore ago

UNSAR clarifică confuzia privind coplata în despăgubirile RCA!

UNSAR a furnizat clarificări esențiale privind coplata pentru despăgubirile RCA. Acestea vin ca răspuns la…

12 ore ago

România a împrumutat 3,2 miliarde de euro de pe piața externă. Banii trebuie să acopere deficitul bugetar

România a accesat un împrumut de 3,2 miliarde de euro de pe piața externă. Acest…

13 ore ago

This website uses cookies.