Actual International

„Cod roșu de alertă” în China. E cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani

„Cod roșu de alertă” în China. E cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani

China s-a confruntat anul acesta cu cea mai gravă secetă din ultimele şase decenii. Mai multe zone din China sunt afectate de pene de curent care au fost provocate de temperaturile uriaşe, nivelul lacurilor au scăzut, iar meteorologii au avertizat că situația s-ar putea înrăutăți.

„Cod roșu de alertă” în China din cauza secetei. Cea mai gravă calamitate din ultimii 60 de ani

Nivelul apei din cel mai mare lac al Chinei, lacul Poyang, a scăzut după trei luni de secetă.  Meteorologii au avertizat că situația s-ar putea înrăutăți, potrivit site-ului aljazeera.com.

Provincia chineză centrală Jiangxi a declarat pentru prima dată că se află în „cod roșu de alertă” în ceea ce privește aprovizionarea cu apă, deoarece o secetă prelungită a secat o mare parte din apa celui mai mare lac din țară.

Guvernul provinciei a declarat vineri că nivelul apei din lacul Poyang, care de obicei este o gură de vărsare a râului Yangtze, a scăzut de la 19,43 metri la 7,1 metri în ultimele trei luni.

Centrul de monitorizare a apei din Jiangxi a declarat că se așteaptă ca nivelul să scadă și mai mult în zilele următoare, având în vedere lipsa de precipitații.

Din iulie până în prezent, precipitațiile au scăzut cu 60% față de cele de acum un an, a adăugat acesta.

Mai mult de 267 de stații meteorologice din China au raportat temperaturi record în luna august, iar o lungă perioadă de secetă în bazinul fluviului Yangtze a împiedicat producția de energie hidroelectrică și a îngreunat creșterea culturilor înainte de recolta din acest sezon.

Mai multe râuri importante au secat în China

Deși ploile abundente au atenuat seceta în mare parte din sud-vestul Chinei, regiunile centrale continuă să sufere, condițiile de secetă prelungindu-se acum de mai bine de 70 de zile în Jiangxi.

Aproximativ 900 de milioane de oameni din China au fost afectați încă de la mijlocul lunii iunie, deoarece acest val de căldură intens și prelungit a pârjolit regiuni uriașe.

China a emis un cod roşu de căldură, acesta fiind cel mai înalt nivel pentru cel puțin 165 de orașe și județe din întreaga țară, unde se așteaptă ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius.

În total, 10 rezervoare din jurul regiunii Anhui au scăzut sub nivelul „bazinului mort”, ceea ce înseamnă că nu pot elibera apă în aval, a declarat biroul local pentru apă la începutul acestei săptămâni.

Meteorologii de stat au declarat că încă mai persistă condițiile de secetă în cursurile mijlocii și inferioare ale Yangtze, cel mai lung râu din China, și că este necesară prezența norilor și devierea spre din alte părți.