Actual

Comisia Europeană lansează ETS 2: Un nou sistem pentru tranzacționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

CE Sursa foto Economica.net ETS 2
sursa foto: arhiva companiei

Comisia Europeană a dezvăluit o inițiativă pentru implementarea unui sistem nou și separat de tranzacționare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, denumit ETS 2. Acest plan are în vedere toate volumele de combustibili folosiți în transportul rutier, în construcții și în alte ramuri industriale.

Una dintre distincțiile majore ale ETS 2 față de sistemul actual este că vizează entitățile supuse plății accizelor pe energie, cum ar fi antrepozitele fiscale și furnizorii de combustibili, în locul consumatorilor finali.

Sub incidența ETS 2, entitățile regulate vor fi obligate să restituie certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru cantitățile de combustibili consumate. Măsurile intră în vigoare începând cu anul 2027. Raportarea emisiilor va începe din 1 ianuarie 2025, iar monitorizarea activă va fi implementată încă din acest an.

De la 1 ianuarie 2025, toate entitățile regulate sub ETS 2 vor trebui să obțină o autorizație validă. Acestea nu vor mai putea comercializa combustibili către sectoarele menționate. Ele vor fi responsabile pentru achitarea accizelor corespunzătoare. Primul an de conformare este programat pentru 2027. Există obligația de a restitui certificatele de CO2 până la 31 mai 2028, conform flux24.ro.