Categories: Lifestyle

Comisia Europeană, un nou proiect. Care sunt așteptările

Comisia Europeană a iniţiat un proiect prin care unele centrale nucleare şi care utilizează gazele naturale drept combustibil să fie considerate proiecte verzi, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Comisia ar urma să facă oficial această propunere spre sfârşitul lunii ianuarie, scrie Reuters.

Potrivit draftului, consultat de Reuters, centralele nucleare vor fi considerate verzi dacă există o strategie, finanţare şi locaţie pentru neutralizarea deşeurilor radioactive. De asemenea, noile centrale nucleare ar trebui să primească autorizaţiile de construcţie înainte de 2045.

Producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie. Ea este caracterizată ca nefiind total sustenabilă, dar care are emisiile de carbon sub media industriei şi poate fi folosită  înlocuind o fabrică de combustibili fosili mai poluanți și dacă primește o autorizație de construcție până la 31 decembrie 2030. Astfel de centrale trebuie să îndeplinească alte condiții, inclusiv să fie echipate tehnic pentru a arde gaze cu emisii scăzute de carbon.

Generarea de gaze și energie nucleară sunt activități de tranziție

Generarea de gaze și energie nucleară ar fi etichetată verde pe motiv că sunt activități „de tranziție” – definite ca acelea care nu sunt pe deplin durabile, dar care au emisii sub media industriei și nu blochează active poluante în timpul trecerii la energie curată.

Țările UE și un grup de consilieri experți vor analiza proiectul de propunere, care s-ar putea modifica înainte ca acesta să fie publicat mai târziu în ianuarie. Odată publicată, propunerea ar putea fi respinsă de către majoritatea țărilor UE sau Parlamentul European.

Aceasta politică a fost blocată în lobby din partea guvernelor de mai bine de un an, iar țările UE nu sunt de acord cu privire la combustibilii care sunt cu adevărat durabili.

Utilizarea gazelor naturale duce la emisii cu 50% mai reduse decât în cazul cărbunelui. Gazele pot fi folosite ca şi combustibil de tranziţie spre energia curată.

După publicarea documentului, spre finalul lunii, ţările membre îl vor putea consulta, iar proiectul va fi supus spre aprobare în Parlamentul European.

Oficialii Comisiei Europene nu au putut fi contactaţi deocamdată pentru un punct de vedere oficial pe marginea acestui proiect.

Konecsnik Emil

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

4 ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

6 ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

8 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

16 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

17 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

19 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.