Social

Comisia Europeană vrea sistarea sprijinului financiar! Facturile la energie vor exploda

facturi energie sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Comisia Europeană respinge extinderea măsurilor de sprijin pentru industria energetică, ceea ce ar putea avea consecințe asupra stabilității prețurilor la energie pentru sezonul rece viitor din România. Guvernul român ia în considerare renunțarea la limitarea facturilor pentru electricitate, inițial planificată să fie valabilă până în 2025.

Totuși, se examinează posibilitatea ca familiile cu venituri reduse să continue să beneficieze de această formă de protecție.

Comisia Europeană vrea încetarea măsurilor de sprijin în domeniul energiei

Într-o recomandare recentă, Comisia Europeană a transmis statelor membre că ar trebui să înceteze aceste măsuri de sprijin până la sfârșitul acestui an. Aceasta se face în vederea asigurării stabilității finanțelor publice și conformării cu regulile fiscale până în 2024.

Ofertele furnizorilor de energie sunt considerate ca fiind prea costisitoare. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că renunțarea la extinderea sprijinului pentru sectorul energetic ar putea aduce mai multe fonduri în bugetul național, cu scopul de a compensa lipsurile financiare. Cu toate acestea, este important de menționat că facturile pentru energie vor crește în momentul în care se renunță la limitare. Burduja a subliniat necesitatea de a direcționa măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili, luând în considerare diferențele de venituri.

,,Trebuie să țintim măsurile de sprijin către consumatorii vulnerabili. Una e să ai un venit lunar de 1.000 de euro, și alta de 10 000 de euro. S-a decis să reunim toate părțile implicate, să găsim aceste variante. Este o presiune majoră asupra bugetului de stat”, a spus Sebastian Burduja.

Un exemplu relevant este reprezentat de factura lui Marian L., un consumator rezidențial din București. Marian, care locuiește într-un apartament cu două camere, a achitat în luna martie 48,96 lei pentru un consum de 72 kWh. Având în vedere că consumul său a fost sub 100 kWh pe lună, prețul a fost limitat la 0,68 lei/kWh. În prezent, prima ofertă disponibilă pe piață începe de la 0,73 lei/kWh. În aceste condiții, factura lui Marian ar ajunge la 52 de lei, cu o creștere de 8% față de prețul limitat.

Facturile la energie s-ar putea dubla

O a doua ofertă ar conduce la o creștere a facturii cu 12%, adică Marian ar plăti 54,19 lei. Apoi, prețurile continuă să crească semnificativ. Următoarele oferte determină o majorare a valorii facturii cu până la 78%. Prin urmare, există posibilitatea ca Marian să plătească o factură aproape dublă, de 85 de lei. Există și oferte care conduc la facturi de 87, respectiv 88 de lei. Astfel, deși prețurile pe piața en-gros a energiei sunt cu jumătate mai mici decât în anul precedent, ofertele disponibile în prezent pe piață sunt mult mai mari decât prețul limitat. Cu toate acestea, diferențele dintre prețul limitat și primele oferte sunt mai mici decât cele înregistrate în ultimele luni.

Pentru locuitorii din zonele montane, diferențele sunt și mai mari, datorită consumului sporit cauzat de temperaturile scăzute. De exemplu, Adriana V. din Brașov a consumat în martie 2.921 kWh, plătind o factură limitată la 662 de lei. Utilizând un comparator de prețuri, se observă că cea mai bună ofertă pentru consumul ei ar conduce la o creștere de 27% a facturii. Mai exact, Adriana ar plăti 844 de lei pentru același consum. Următoarele oferte ar majora factura la 905 lei, adică cu 36% mai mult.

Prețurile de pe piață rămân aproape de limită. Dumitru Chisăliță a subliniat că

,,Dacă ne uităm astăzi pe prețurile care există în piață putem vedea că, pe bursa din Amsterdam, prețul a ajuns la circa 120 lei/MW. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă am pune toate costurile cu tarife, cu absolut tot, la acest preț, am ajunge undeva la 0,21 lei/kW, față de 0,31, adică undeva la 32% mai puțin decât este în momentul de față prețul, acest preț care este plafonat. Foarte simplu, pentru o casă, dacă s-ar aplica prețul pieței și nu prețul plafonat, ar avea de câștigat un om, într-un an de zile, undeva la 2.600 de lei, la un apartament circa 1.100-1.200 de lei.

Cu alte cuvinte, vedem că, în momentul de față, avem niște creșteri de prețuri artificial menținute la niște valori ridicate în avantajul clar al bugetului de stat dar și al unor companii care cumva profită de acest preț care este impus. Gândiți-vă că prețul în piață, astăzi, este de 120 lei/MW, în condițiile în care prețul stabilit de Guvernul României, prin plafonare, este 150 lei la producător.

Dacă ne uităm, în momentul de față, pe comparatorul autorității de reglementare, vedem că la gazele naturale sunt în momentul de față 22 de oferte care se învârt exact în jurul plafonului. Deși ar putea furnizorii să vândă la prețuri mai mici, cu toate acestea, vând la ceea ce le-a recomandat statul. Sunt 22 de oferte în acest sens.

La energie electrică, în momentul de față, există undeva la 78 de oferte și, exceptând oferta Hidroelectrica, ce este o ofertă politică aș putea spune, vedem că toate celelalte oferte sunt undeva în jurul la 1,2 – 1,3 lei/kW, deci din nou aproape de valoarea maximă a plafonului maxim care există”, a explicat Dumitru Chisăliță, conform romaniatv.net.