Știri pe scurt

Companiile străine au probleme când vor să se retragă din Rusia

Rusia Sursa foto Georgetown Journal of International Affairs
Sursa foto Georgetown Journal of International Affairs

Companiile străine care doresc să părăsească Rusia se confruntă cu obstacole suplimentare, după ce Ministerul rus de Finanțe a adăugat noi cerințe care implică ieșirile corporative, inclusiv o limită de doi ani pentru opțiunile de răscumpărare a acțiunilor.

Navigarea prin reguli a devenit din ce în ce mai dificilă pentru firmele occidentale care urmăresc să se retragă din Rusia după invazia acesteia în Ucraina, au declarat pentru Reuters directori, incertitudinea și chiar amenințarea naționalizării planând asupra celor încă prezente.

Probleme pentru companiile străine

Comisia guvernamentală care monitorizează investițiile străine trebuie să aprobe acordurile care implică companii din așa-numitele țări „neprietenoase” – cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Săptămâna aceasta, ministerul de finanțe a adăugat pe lista comisiei cerințe care fuseseră propuse anterior de autorități.

Noii proprietari de active achiziționate de la companii care părăsesc țara trebuie să plaseze pe bursă până la 20% din acțiunile achiziționate într-un interval de timp specificat, lucru despre care banca centrală a declarat că va oferi investitorilor din Rusia mai multă varietate. Această prevedere nu se va aplica tranzacțiilor încheiate anterior, a precizat banca centrală.

Clauzele care oferă proprietarilor străini care pleacă o opțiune de răscumpărare a acțiunilor, pe care multe companii care ies din acționariat le-au inserat în contracte, trebuie să expire în termen de cel mult doi ani, conform reuters.com.

Cotidianul Vedomosti a citat vineri o sursă apropiată guvernului, care a declarat că logica din spatele acestor ajustări a fost aceea de a îngreuna ieșirea companiilor.