Actual Lifestyle

Consiliul Concurenței a demarat o amplă investigaţie  la cele 10 bănci participante la stabilirea  ROBOR

Consiliul Concurenței a demarat o amplă investigaţie  la cele 10 bănci participante la stabilirea  ROBOR
capital.ro/stirileprotv.ro

Telefoanele personale ale bancherilor care participă la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR au fost controlate de Consiliul Concurenţei, autorizat de Curtea de Apel.

Precizările șefului Direcţiei Pieţe de Servicii din Consiliul Concurenţei

Potrivit lui Adrian Comănescu, șeful Direcţiei Pieţe de Servicii din Consiliul Concurenţei, volumul de date care trebuie analizate în cadrul investigaţiei declanşate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR este foarte mare, fiind inspectate inclusiv telefoanele personale ale celor implicaţi.

În acest sens, joi, 10.11.2022, Adrian Comănescu, a declarat, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, următoarele: „În procedura de inspecţie, control, pe care am avut-o noi, am primit autorizare de la Curtea de Apel. Pe lângă controlul pe care îl facem noi pe aparatura electronică, telefoane de serviciu, laptopuri, calculatoare etc, am primit o serie de autorizări să inspectăm şi telefoane personale ale persoanelor implicate. Şi atunci, am făcut şi acest lucru. Volumul de date pe care l-am luat este unul destul de mare, vor trebui analizate – e vorba de sute de tranzacţii, de mii de tranzacţii, pe perioade scurte de timp – şi atunci volumul acesta de date care trebuie prelucrate necesită un anumit timp. Dar încercăm să ne mişcăm cu celeritate şi să venim cu un rezultat al acestei investigaţii într-o perioadă de timp rezonabilă”.

Totodată, Adrian Comănescu a menţionat că, în acest caz, este o investigaţie pornită din oficiu.

Pe de altă parte, Daniela Bădilă,  directorul general din cadrul Consiliului Concurenţei, a explicat de ce, în general, o investigaţie durează mai mult.

Declarația directorului general din cadrul Consiliului Concurenţei

„Este o procedură complexă (…) Se merge la companii, se copiază calculatoare. Vă imaginaţi, un domeniu atât de complex cum este cel bancar, să mergi şi să copiezi date de pe calculator, apoi ele se procesează în sediul Consiliului, în prezenţa avocaţilor părţilor, se invocă diverse excepţii procedurale, deci procedura e extrem de detaliată din acest punct de vedere. Apoi, toate constatările trebuie temeinic justificate. După ce se finalizează la nivel intern, echipa de caz îşi finalizează partea de analiză, lucrul acesta se traduce într-un raport. Acest raport de investigaţie parcurge, la rândul lui, o serie de filtre interne”, a spus Daniela Bădilă.

De asemenea, Daniela Bădilă a precizat și faptul că dacă investigaţia vizează şi încălcarea Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, acest raport se trimite şi la Comisia Europeană, unde are şi acolo o durată de analiză: „Ulterior, are loc transmiterea raportului către părţile implicate – în cazul acesta către cele 10 bănci investigate – şi are loc o audiere în faţa plenului Consiliului Concurenţei. În cadrul acestei audieri, este o procedură similară celei care se desfăşoară în faţa judecătorului.  Echipa îşi prezintă punctul de vedere, se dă apoi cuvântul părţilor, are loc acea apărare şi doar după parcurgerea acestei proceduri se ia decizia finală, care apoi merge în instanţă”.

Există o serie de drepturi procedurale care trebuie  garantate

„Este dreptul de acces la dosar. Este o chestiune foarte detaliată, pentru că nivelul amenzilor poate merge până la 10% din cifra de afaceri totală a unei companii şi, atunci, şi garanţiile procedurale sunt extrem de extinse în acest domeniu”, a menționat Daniela Bădilă.

Cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ ROBOR au fost supuse, începând cu 1 noiembrie 2022, mai multor inspecții efectuate de Consiliul Concurenţei, iar documentele ridicate în cadrul acţiunilor se află, potrivit procedurilor specifice, în analiza Autorităţii Române de Concurenţă.

Care a fost motivul efectuării unor astfel de inspecții

Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID), se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.

Prin urmare, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel naţional.

În acest caz, nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale, potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a declarat următoarele:

„Dacă preţul, mare, mic, cum este el, rezultă din forţele pieţei, din punct de vedere concurenţial este ok. Nu înseamnă că este bine din punctul de vedere al consumatorului, poate fi greu de suportat, dar nu înseamnă că este anticoncurenţial. Noi verificăm dacă sunt acţiuni concurenţiale, dacă sunt înţelegeri între actorii de pe piaţă”, potrivit agerpres.ro.