Info Actual > Politică > Consolarea celui învins. Ludovic Orban: „Guvernul Cîţu a câştigat o singură zi”. Jocurile politice continuă
Politică

Consolarea celui învins. Ludovic Orban: „Guvernul Cîţu a câştigat o singură zi”. Jocurile politice continuă

Ludovic Orban, amenințări voalate

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat, marţi, că Guvernul Cîţu a câştigat o singură zi, pentru că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD se va vota marţea viitoare. Aceasta este la doar o zi după data propusă pentru dezbaterea moţiunii USR PLUS – AUR care a fost respinsă în Birourile permanente reunite, scrie Agerpres.

„Reprezentanţii PSD şi PNL, mai puţin subsemnatul, au încălcat din nou Constituţia şi principiul statului de drept refuzând programarea moţiunii de cenzură iniţiată de parlamentarii USR PLUS şi AUR, în acelaşi timp, programând moţiunea de cenzură depusă de PSD. Personal nu pot să înţeleg o asemenea conduită. În Parlament şi în Birourile permanente reunite trebuie să primeze un comportament conform cu prevederile constituţionale, cu prevederile regulamentare. Prin toate deciziile CCR, inclusiv cea de astăzi, împiedicarea derulării moţiunii de cenzură, împiedicarea programării zilei de dezbatere şi vot a moţiunii iniţiate de parlamentarii USR PLUS şi AUR reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a principiului constituţional al statului de drept. Guvernul Cîţu a câştigat doar o zi. Dacă se dezbătea moţiunea USR PLUS, propunerea era pentru luni, iar moţiunea de cenzură a PSD se dezbate şi votează marţi”, a declarat Orban.

Acesta a explicat că votul pentru calendarul moţiunii de cenzură iniţiate de PSD a fost corect constituţional, de aceea s-a şi pronunţat în acest caz.

Florin Cîţu nu poate fi desemnat din nou premier

Ludovic Orban a subliniat că, în cazul în moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, Florin Cîţu nu poate fi desemnat de preşedintele Klaus Iohannis din nou premier, deoarece există o decizie a CCR în acest sens.

La întrebarea dacă există o variantă de premier PNL confortabil pentru dialogul cu USR, Ludovic Orban a răspuns:

„O aveţi în faţă! (…) Care, de altfel, a şi fost soluţia în cea mai grea perioadă pe care a traversat-o România după al Doilea Război Mondial”.

Orban a susținut că, în calitate de deputat PNL, va vota împotriva moţiunii de cenzură și va face lobby contra acesteia. Ședinţa de plen în care va fi dezbătută şi votată va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor. „Cine va fi preşedinte al Camerei Deputaţilor la ora respectivă, nu pot să vă spun”, a adăugat deputatul.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi ale Camerei Deputaţilor au decis marţi ca moţiunea PSD să fie citită, joi, de la ora 14,00, în plenul reunit.  Moțiunea urmează să fie dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 12,00.

Pentru moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, Birourile permanente reunite au hotărât să se aştepte publicarea motivării deciziei CCR privind sesizarea depusă de premierul Florin Cîţu referitoare la existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament.

PSD a depus, marţi, moţiunea de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”