Consumi cartofi prajiti in fiecare zi? 5 consecinte asupra organismului

Consumi cartofi prajiti in fiecare zi? Nu ai idee ce se intampla cu organismul tau daci ii mananci zilnic. 5 consecinte care te vor face sa ii consumi mai rar

Cu siguranta esti de pare ca gustul lor nu poate fi inlocuit de cartofii la cuptor, insa merita sa-ti asumi riscul de a-i consuma in fiecare zi? Contin multe grasimi rafinate si sare, nefiind un rasfat pentru organism, conform eva.ro.

Consumi cartofi prajiti in fiecare zi? Iata 5 consecinte asupra organismului, potrivit EVA.

1. Vei adăuga kilograme în plus

Cartofii prăjiți conțin o cantitate ridicată de carbohidrați complecși rafinați (procesați), având un efect negativ asupra corpului, care nu-i poate transforma în energie. Faptul că au carbohidrați complecși înseamnă că vor fi digerați foarte încet și nu este deloc benefic pentru corp să prelungească intervalul în care se prelucrează alimente cu grăsimi rafinate. Din acest motiv vei avea mai puțină energie, iar metabolismul va fi lent, ceea ce va crește riscul de obezitate.

2. Vei fi predispus la afecțiuni cardiovasculare și diabet

Cartofii crocanți sunt prăjiți în uleiuri hidrogenate, iar în momentul în care îi mănânci vor crește nivelul de colesterol „rău” și vor accentua riscul de boli cardiace. În cadrul studiilor realizate s-a ajuns la concluzia că un consum frecvent de cartofi prăjiți este asociat cu un risc dublu de diabet de tip 2 și un risc moderat de boli coronariene.

3. Îți va crește riscul de cancer

Oamenii de știință consideră că fiecare porție de cartofi prăjiți poate crește semnificativ riscul de cancer și în unele cazuri îl poate declanșa în mod direct. Principala substanță cu acest efect devastator din cartofii prăjiți este acrilamida. Potrivit rezultatelor obținute de Centrul Național pentru Cancer din SUA, acrilamida este produsă când cartofii sunt încălziți la temperaturi foarte ridicate, în prezența anumitor zaharuri. Consecințele sunt mutațiile genetice și deteriorarea ADN-ului, care pot cauza cancerul.

4. Vei pierde o parte din funcțiile sistemului nervos

Se pare că acrilamida are efecte nocive și la nivel neurologic. Specialiștii au constatat că această substanță poate cauza deteriorarea sistemului nervos, slăbirea mușchilor, precum și a coordonării dintre gânduri și acțiuni. Expunerea cronică la acrilamidă prin consumul frecvent de cartofi prăjiți va degrada neuronii și are un rol decisiv în agravarea sau declanșarea deteriorării funcțiilor cognitive.

5. Vei avea un risc crescut de calculi renali și accident vascular cerebral

Cartofii prăjiți conțin și foarte multă sare, care va crea o presiune crescută asupra circulației sângelui. În aceste condiții vei fi expus unui risc crescut de accident vascular cerebral, boli renale sau pietre la rinichi. De asemenea, ți-ar putea crește și nivelul tensiunii arteriale, funcționarea inimii fiind periclitată.

Dacă nu poți renunța definitiv la cartofii prăjiți creează o variantă diferită, la cuptor, cu ulei de măsline, puțină sare de mare și rozmarin. Poți savura cartofii, dar este mult mai sigur să nu-i prăjești.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

19 minute ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

o oră ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

6 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

8 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

10 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.