Actual

Continuarea masurilor antipandemie. Care sunt opiniile partidelor!

Continuarea masurilor antipandemie. Care sunt opiniile partidelor! Partidele parlamentare au propriile strategii în privința continuării măsurilor antipandemie și, cu excepția liberalilor, nu se arată dispuse să acorde un cec în alb guvernului.

Subiectul a dezbinat puterea și opoziția, dar asta nu le-a împiedicat să găsească un punct comun în privința duratei prelungirii mandatelor aleșilor locali și, respectiv, a stabilirii datei când noul scrutin pentru alegerea acestora va fi organizat.

Legea care conține aceste prevederi intră de mâine în dezbaterea Senatului, iar săptămâna viitoare va merge la Camera Deputaților.

Social-democrații exclud să voteze o prelungire a stării de alertă în forma instituită în urmă cu 30 de zile.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susține că solicitarea executivului trebuie să conțină măsuri clare, cum ar fi redeschiderea spitalelor pentru accesul bolnavilor cronici la tratament și a spitalelor suport COVID-19 care nu au avut niciun pacient infectat cu noul coronavirus în ultima lună, precum și stoparea achizițiilor publice fără licitație și a angajărilor prin derogare de la lege.

Marcel Ciolacu afirmă că sunt necesare pentru o perioadă limitată de timp purtarea măștii de protecție în spațiile închise, respectarea distanțării fizice și limitarea numărului de persoane la evenimentele publice. Liderul interimar social-democrat este de părere că restricțiile ar trebui impuse pe o perioadă de 15 zile și doar în zonele cu risc epidemiologic.

Marcel Ciolacu: În momentul în care guvernul României vine cu o nouă solicitare de încuviințare a prelungirii stării de alertă, trebuie să vină cu o fundamentare. Așteptăm și această fundamentare, și proiectul de încuviințare a prelungirii stării de alertă. Patru zile mai avem până expiră această stare de alertă, iar Parlamentul României nu a primit niciun fel de document sau informare de la guvern.

Menținerea stării de alertă doar 15 zile și doar în localitățile unde există focare de infecție cu noul coronavirus este susținută și de USR.

Dan Barna: Acolo unde nu mai sunt cazuri deloc – și sunt zone mari din țară; am văzut o listă, undeva la 10 județe unde situația în prezent este una foarte sigură – nu mai este nicio justificare pentru a păstra blocată activitatea economică sau o parte din activitatea economică.

Liberalii sunt de părere că partidele parlamentare vor ajunge la consens pe această temă.

Florin Roman, liderul deputaților PNL: Sunt puncte de vedere divergente, dar sunt mai multe lucruri care ne unesc decât ne dezbină, și din acest punct de vedere cred că vom ajunge la un compromis, ținând cont de sfatul epidemiologilor.

Între timp, în atenția partidelor politice sunt și alegerile locale. Social-democrații sunt de acord cu data de 27 septembrie pentru organizarea scrutinului, dar atrag atenția că executivul ar trebui să transmită mesaje clare pe această temă.

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali, agreat cu PNL și ALDE. Inițiativa prevede că se prelungesc până la 1 noiembrie, data alegerilor locale se stabilește prin lege cu 60 de zile înaintea scrutinului, numărul minim de susținători pentru înregistrarea candidaturii este redus la jumătate, iar dosarele pot fi depuse și electronic.

Documentul a fost aprobat de Comisia juridică a Senatului și urmează să intre mâine în plen pentru dezbatere și vot. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, transmite Rador.