Actual

Copii batjocoriți chiar de ziua lor. Micuții din Timiș stau la coadă din zori, ca să li se facă pașaport

Copii batjocoriți chiar de ziua lor. Micuții din Timiș stau la coadă din zori, ca să li se facă pașaport
retetesivedete.ro/debanat.ro

Copii batjocoriți chiar de ziua lor. Și de un prefect, și de părinți. Micuții din Timiș stau la coadă din zori, ca să li se facă pașaport.

De Ziua Internațională a Copilului, pentru ca părinții să poată face fiilor și fiicelor documente de călătorie în străinătate,  fără programare inițială, prefectul de Timiș a hotărât să țină ghișeele Serviciului de Pașapoarte Timiș deschise.

Astfel, potrivit retetesivedete.ro, zilele trecute, prefectul Mihai Ritivoiu, a anunțat:

„Cererea de pașapoarte, și mai ales pentru cele pentru copii, este foarte mare. Există rezervări și pentru luna iulie. Acest lucru se datorează conflictului din Ucraina. Prin acest eveniment noi ne-am decis să venim în sprijinul micilor cetățeni și să-i ajutăm să rezolve cât mai ușor această problemă”.

Ce impact a avut anunțul prefectului ?

Dar, azi, 1 iunie 2022, în urma anunțului făcut, personalul angajat în cadrul Serviciului Pașapoarte Timiș a avut parte de o serie de “surprize” scandaloase din cauza faptului ca inițiativa prefectului nu a luat în considerare și o anumită situație care s-ar fi putut întâmpla dacă se renunță la procedura de programare inițială a cererilor de eliberare a pașapoartelor pentru copii.

Încă din noapte, de la orele 03 – 04, sute de părinți (profitând de această zi liberă, dar ținând cont că se apropie și perioada de concedii) au luat cu asalt Serviciul Pașapoarte Timiș. Au venit în Timișoara din tot județul, de la zeci de kilometri distanță. Dimineață, lucrătorii de la pașapoarte le-au spus că nu vor fi primiți decât 100. Prefectul nu anunțase că este un număr limitat, iar părinții cu copii mici sau mai mari erau peste numărul respectiv. Evident, că nemulțumirile au izbucnit, iar scandalul a fost gata!

Trebuie precizat faptul că cele 2 ghișee deschise pentru copii, azi 1 iunie 2022, funcționează până la ora 14:00, iar deservirea solicitărilor se va efectua în baza unui bon de ordine, pe care fiecare părinte l-a obținut la fața locului. Cererea fiind foarte mare, se depășește capacitatea de prelucrare a lucrătorilor de la pașapoarte și prin urmare un număr considerabil de părinți nu vor reuși să rezolve azi problema pentru care s-au prezentat la Serviciul Pașapoarte din Timișoara.

Scandalul s-a mutat și pe rețelele de socializare

Ulterior, scandalul declanșat azi s-a mutat pe rețelele de socializare, unde au fost scrise mai multe comentarii de către părinții care se aflau la cozile formate în fața celor două ghișee:

  • „Ce cadou mai frumos pentru copilul nostru decât să-l bulucim în mulțime ore în șir de 1 iunie!”
  • „Un an întreg ai timp să faci asta. Fix de 1 iunie te găsești să ții copilul pe la cozi. Foarte frumoasă inițiativa dacă noi eram OK. Coada aia nu trebuia să existe”,
  • „Chiar nu înțeleg de ce îi chinuie pe copilași. Dacă tot erau liberi părinții, de ce nu ies la o înghețată, la plimbare, la drumeții?”.

Cum a gestionat prefectul situația?

În aceste condiții, în jurul orei 9:30 a.m., prefectul de Timiș a anunțat că nu se vor putea prelua toate cererile pentru pașapoartele copiilor, dar va căuta soluții pentru părinții care nu pot depune azi solicitările, potrivit retetesivedete.ro

Mesajul prefectului Mihai Ritivoiu, pe pagina sa de facebook, a fost:

„Mă bucură că inițiativa de a se lucra într-o zi liberă exclusiv pentru cei mici la Serviciul de Pașapoarte a găsit mulți doritori. Pentru că încă de la primele ore au fost multe solicitări, am suplimentat ghişeele şi am emis numere de ordine.

Suntem totuşi limitați fizic de numărul cadrelor disponibile. Vă promit că vom repeta inițiativa în cel mai scurt timp! Îi asigur pe părinți că se va găsi înțelegere în această vară pentru cei ce vor să plece în concediu cu copiii”.

Ce valabilitate au pașapoartele eliberate pentru copii?

În altă ordine de idei, reamintim ca autoritățile în domeniu eliberează două tipuri de pașapoarte pentru copii, cu valabilitate diferită în funcție de vârstă, după cum urmează:

  • Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 ani, pașapoartele eliberate au o valabilitate de până la 3 ani
  • Pentru copiii cu vârsta de 12 ani+, pașapoartele eliberate au o valabilitate de până la 5 ani