Actual

Cormoranii, revin pe ordinea de zi a ministrului Daea. După baia în piscină, ce fac acum cormoranii

Cormoranii, revin pe ordinea de zi a ministrului Daea. După baia în piscină, ce fac acum cormoranii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea n-a uitat de problema cormoranilor şi de pagubele create de aceştia. El a declarat sâmbătă că aşteaptă să fie pusă în aplicare, începând cu luna septembrie, legea care permite vânarea cormoranilor, despre care spune că au ajuns să mănânce „mai mult peşte decât românii”.

Cormoranii, revin pe ordinea de zi a ministrului Daea. După baia în piscină, ce fac acum cormoranii

În 2019, Petre Daea, care deţinea tot portofoliul Agriculturii a declarat după o discuţie cu comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit că „în România cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia. Trebuie să găsim soluţii să reducem populaţia. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt şi peştii”.

La trei ani distanţă, Petre Daea revine cu problemele legate de numărul mare de cormorani şi spune că „în România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării”.

România nu trebuie privită ca o grădină zoologică

„Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Daea într-o conferință de presă.

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți în cadrul AGRIFISH (formațiunea Agricultură și Pescuit a Consiliului UE) în 18 iulie la Bruxelles s-au declarat îngrijorați de creșterea în ultimii ani a prădătorilor din zonele piscicole, în special a cormoranilor și a vidrelor, specii ocrotite de lege.

Miniștrii europeni susțin că aceste specii reprezintă ”o provocare considerabilă pentru operatorii din acvacultură”.

Miniștrii semnalează faptul că în multe regiuni daunele sunt atât de mari, încât afacerile nu mai sunt viabile din punct de vedere economic și că doar compensarea pierderilor cauzate de prădători ”nu este sustenabilă din punct de vedere economic”.

În acelaşi timp, Petre Daea consideră că perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei.