Știri pe scurt

Cotațiile la grâu și la porumb sunt în creștere. Care este principala cauză

Sursă foto: World Grain

Cotațiile la grâu ș la porumb sunt în creștere având în vedere majorarea incertitudinilor privind exporturile cerealelor ucrainene.

La finele zilei de 17 iulie va expira acordul cu privire la exportul cerealelor ce provin din Ucraina prin Marea Neagră. Rusia a transmis faptul că se va retrage din acest acord.

Expirarea acestui acord cu Rusia obligă Ucraina să exporte recoltele din acest an pe rute alternative, însă în astfel de condiții costurile logistice sunt mult mai ridicate.

Ce se întâmplă cu acordul cerealelor?

„Pare probabil că va fi un element de risc revenirea pe piaţă până când se va găsi o soluţie, piaţa are nevoie de timp pentru a evalua continuitatea fluxului de cereale din acea regiune”, a declarat James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.

Acesta a spus că prețurile sunt influențate cu preponderență de livrările globale reduse de grâu și porumb, având în vedere situației problematice din Europa și din Brazilia.

În cursul zilei de vineri, cotațiile futures la grâu, la bursa de cereale de la Chicago, au crescut cu 2%, ajungând la prețul de 6,52 de dolari per bushel. Costul porumbului la aceeași bursă a ajuns la 5,10 dolari per bushel, conform agerpres.ro.