Lifestyle

COVID-19 a fost creat într-un laborator sau a plecat de la lilieci? Fostul șef CDC: „A scăpat. Unii oameni nu cred”

COVID-19 a fost creat într-un laborator sau a plecat de la lilieci? Fostul șef CDC: „A scăpat. Unii oameni nu cred”

Medicul Robert Redfield, fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor(CDC), a declarat pentru CNN că virusul provine dintr-un laborator din Wuhan, China, contrazicând teoria oficială exprimată de OMS și de mai mulți epidemiologi, potrivit cbsnews.com.

Redfield a spus că virusul provenit din China a început să se transmită în provincia centrală a Chinei, Hubei, încă din septembrie sau octombrie 2019, interval de timp ce coincide și cu opinia reprezentanților OMS trimiși în Wuhan.

Totuși, comentariile lui Redfield au stârnit dezbateri. „Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Redfield,fost director al CDC din 2018 până la sfârșitul mandatului fostului președinte Donald Trump.

În ceea ce privește originea virusului, Redfield a declarat: „Sunt de părere că etiologia cea mai probabilă a acestui agent patogen în Wuhan este legată de un laborator. A scăpat. Unii oameni nu cred asta. Nu e nicio problemă. Știința va elucida în cele din urmă acest lucru. Nu este [un fenomen] neobișnuit ca agenții patogeni respiratori la care se lucrează într-un laborator să îl infecteze pe cel care lucrează în laborator”.

Observațiile lui Redfield contrazic afirmațiile echipei OMS. Este „extrem de puțin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator chinez, în speță, de la Institutul de Virologie din Wuhan, mai probabil fiind ca acesta să fi fost transmis la oameni de la un animal. Echipa OMS va publica în curând și un raport cu privire la constatările la care au ajuns în urma vizitei în Wuhan, deși mulți pun sub semnul întrebării justețea acestor concluzii atâta vreme cât ancheta echipei OMS în China nu s-a putut desfășura în mod liber.

Varianta oficială este că virusul s-a dezvoltat în mod natural și, la un moment dat, nu se știe când, a trecut de la un animal la un om, așa cum s-a întâmplat cu două virusuri înrudite, SARS și MERS, în ultimele două decenii.