Social

Covid-19. Tone de echipamente de protectie au ajuns in Romania

Cu puţin timp în urmă, pe Aeroportul Otopeni, a sosit o aeronavă C-17 Globemaster a MApN. Avionul a adus echipamente medicale din Coreea de Sud, de la Seul.

 Colonelul Constantin Spînu, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din MApN, pentru RRA

Vorbim despre un transport medical de urgenţă, activat de România ca stat mebru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, care operează de pe baza aeriană Papa din Ungaria.

Din cota de zbor alocată României, ca stat membru al acestei unităţi multinaţionale, s-a executat un transport de echipamente medicale de la Seul din Coreea, achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, în cadrul acestor eforturi de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

Aeronava C-17 Globemaster a decolat ieri, de la Seul, şi a ajuns pe Aeroportul Otopeni. Acum este garată în Baza 90 transport aerian. A ajuns conform graficului de zbor stabilit.

Realizator RRA: Telespectatorii noştri urmăresc imagini în direct de pe aeroportul Otopeni, în timp ce dumnevoastră ne explicaţi. Aşa că aş vrea să ne spuneţi şi ce conţine acest transport, adică despre ce echipamente medicale vorbim? Ştim că este un transport de 45 de tone de echipamente medicale.

Constantin Spînu: Aveţi dreptate, sunt echipamente de protecţie, mai exact 100.000, aproximativ 100.000 de combinezoane de protecţie achiziţionate din Coreea de Sud, materiale foarte necesare în această etapă a eforturilor de luptă împotriva pandemiei de COVID-19. Vreau să vă spun că acest tip de zbor este accesat de MApN, care reprezintă România în Unitatea Multinaţională de Transport Strategic.

Există o cotă de zbor alocată fiecărei ţări care contribuie la operarea acestei unităţi multinaţionale de transport strategic, iar MApN a făcut toate eforturile pentru a aloca orele acestea de zbor în folosul eforturilor de combatere a pandemiei. Credem că toate resursele relevante trebuie accesate în acest moment, astfel încât să putem să contribuim cu tot ce se poate la pregătirea cât mai bună a sistemului medical, a sistemului naţional, a rezilienţei noastre împotriva acestui virus care, iată, nu iartă pe nimeni.

Realizator: Vor mai urma şi alte astfel de transporturi?

Constantin Spînu: Noi am mai executat transporturi cu echipamente medicale şi de protecţie şi până acum cu aeronavele proprii ale MApN, ale Forţelor Aerine Române. Chiar acum două zile au fost două transporturi de materiale medicale, unul din Germania şi unul din Turcia.

Cu siguranţă suntem în permanenţă conectaţi la sistemul naţional de decizie şi în momentul în care vor fi astfel de oportunităţi vom onora astfel de cerinţe şi vă vom informa la timp, pentru că este foarte important să ştim ce eforturi se fac şi care este rostul lor. Până la urmă, cu toţii trebuie să contribuim la reducerea riscului de contaminare şi la acordarea de cât mai multe şanse tuturor astfel încât să trecem împreună peste acestă încercare.