Categories: Lifestyle

Crab pufos, cu bureți de mare pe post de pălărie, găsit în apele Australiei

Apele ascund multe necunoscute. Unele ies la suprafață repede, altele au nevoie chiar de zeci de ani. Este cazul acestui speciemn de crab,  nemaîntâlnit. Aparține unei familii vechi, dar speciliștii au ajuns la concluzia că reprezintă, totuși, o specie nouă.

Crab pufos, cu bureți de mare pe post de pălărie, găsit în apele Australiei

O familie care se plimba pe o plajă din orașul Danemarca, din Australia de Vest, au găsit un exemplar de ”Lamarckdromia beagle”.  Exemplarul de crab, eșuat pe plajă, l-a trimis la Muzeul Australiei de Vest, pentru identificare.

Crabul „pufos”, descoperit în largul coastei Australiei de Vest, a fost numit după nava care l-a dus pe Charles Darwin în jurul lumii, titrează The Guardian.

Fotografie: Colin McLay/Curtesy of the WA Museum

Noua specie, Lamarckdromia beagle, aparține familiei Dromiidae, cunoscută sub numele de crabi burete. Crustaceele din această familie modelează și folosesc bureții de mare și ascidienii – animale care includ și veverițele de mare – pentru protecție. Ei taie creaturile cu ajutorul ghearelor și apoi le poartă ca pe niște pălării.

Dr. Andrew Hosie, conservator de crustacee și viermi la Western Australian Museum, a declarat că acești crabii burete aveau picioare posterioare special adaptate pentru a-și ține pălăriile care au și ele rolul bine determinat de protecție.

Buretele sau ascidianul continuă să crească și se va mula pe forma spatelui crabului. Nu se va atașa niciodată… formează un capac frumos care se potrivește destul de bine pe partea superioară a crabului„, a spus specialistul.

Similar modului în care crabii pustnici folosesc carapacele pentru protecție, bureții ajută crabii Dromiidae să se camufleze de prădători precum caracatițele și alți crabi.

Bureții pot fi mai mari decât crabul însuși și oferă, de asemenea, un factor de descurajare chimică. „Unii dintre compușii pe care acești bureți îi produc sunt foarte nocivi. Nu sunt mulți prădători activi care ar fi interesați să ronțăie un burete doar pentru a ajunge la un crab,” a mai spus Hosie.

După ce a fost studiat amănunțit, Andrew Hosie și Colin McLay (un coleg, biolog marin asociat cu Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă) au descris, apoi, crabul ca fiind o nouă specie – unul dintre cei trei crabi spongieri din genul Lamarckdromia.

Crabul burete „pufos” (Lamarckdromia beagle). Fotografie: Colin McLay/Curtesy of the WA Museum

Comparând noul crab cu alții din colecția muzeului, specialiștii au descoperit mai multe exemplare de Lamarckdromia beagle care nu au fost  identificate anterior sau care au avut o identificare greșită. Cel mai timpuriu specimen pe care l-au găsit oameni de știință datează din luna decembrie a anului 1925.

Descoperirea de noi specii în Australia de Vest nu este un lucru neobișnuit. Cantitatea de lucruri pe care nu știm că le avem în apele australiene este încă foarte mare„, a concluzionat dr. Andrew Hosie.

Foto: pixabay (deschidere)/Muzeul WA (interior)

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Casa cu neguri

This website uses cookies.