Actual

Cresc tensiunile între Parlament și sistemul de Justiție. Alina Gorghiu deschide negocierile

Alina Gorghiu, Sursa foto: bzi
FOTO: BZI.RO

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că pe 17 august va iniția o discuție amplă cu Procurorul General al României ,Alex Florența, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) , Corina Corbu precum și cu șeful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),  în privința modificării grilei de salarizare pentru magistrați.

La discuție va fi prezentă și Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Declarațiile ministrului de Justiție, Alina Gorghiu

„ Vă dau o ştire în premieră ,în data de 17 august va avea loc o discuţie pe care am acceptat-o şi eu împreună cu procurorul general, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele CSM, şeful Parchetului General, cu ministrul Muncii o discuţie absolut necesară pe grila de salarizare pe sistemul de justiţie”,  a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul a ținut să precizeze că discuția este necesară, ba mai mult sistemul de justiție a avut de soluționat „destul de multe lucruri grele de depășit în ultimii ani”.

„Îmi doresc ca discuţiile să fie constructive, să avem un dialog constructiv, echilibrat, care să permită acestui sistem de justiţie să îşi desfăşoare activitatea la standardele pe care trebuie să le desfăşoare”, a completat Alina Gorghiu.

În tabăra adversă, magistrații și-au exprimat în repetate rânduri nemulțumirea în privința actului normativ care reglementează valoarea pensiilor speciale și care le vor reduce drastic veniturile angajaților din sistemul juridic.

Corina Corbu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a punctat faptul că tensiunile deja existente dintre cele două puteri ale statului executivă și cea legislativă se vor accentua în perioada următoare.

Magistrații protestează

Corbu și-a exprimat nemulțumirea după cum urmează: „Am convingerea că orientarea dezbaterilor publice doar spre aspectele pecuniare ținând de statutul judecătorului ar fi total eronată, indiferent de perspectiva pe care am adopta-o. Problemele sistemului judiciar sunt extrem de complexe și au nevoie de o abordare multilaterală, pentru care dialogul și cooperarea loială între puterile statului sunt esențiale.

Orice perturbare a echilibrului relativ în care s-a aflat sistemul judiciar va produce consecințe nu doar asupra judecătorilor sau a celorlalte categorii de personal din cadrul acestuia, dar, în egală măsură, asupra cetățenilor și a societății însăși”.

Alex Florența, procurorul general al României a  transmis un mesaj mai dur, magistratul a adus în prim planul discuțiilor posibilitatea unei pensionări în masă precum și reticența tinerilor de accede în sistemul de Justiție. Totodată, Florența a atras atenția asupra faptului că modificările făcute Parlament elimină prevederile din Statul magistraților care fac trimitere la asigurarea unor beneficii, luând în calcul și interdicțiile pe care procurorii trebuie să le suporte, potrivit Adevarul.ro.