Actual Economic

Creşterea pensiilor, mărul otrăvit al coaliţiei. „Ar fi inuman o creştere cu mai puţin de 10% de la 1 ianuarie 2023”

Pensionari, impozit pe venit sursa foto manager.ro

Creşterea pensiilor este de ceva vreme mărul otrăvit din interiorul coaliţiei. După ce premierul Nicolae Ciucă a declarat cu privire la propunerea făcută de prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan ca pensiile să crească cu 16%, nu doar cu 10% cum a propus PSD, că este nevoie de responsabilitate, social democraţii insistă pe subiect.

Creşterea pensiilor, mărul otrăvit al coaliţiei. „Ar fi inuman o creştere cu mai puţin de 10% de la 1 ianuarie 2023”

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă declara că „PNL, la fel ca PSD, s-au coordonat şi am luat deciziile care au fost la îndemâna Guvernului, pe baza posibilităţilor Guvernului, prin toate pachetele de măsuri pe care le-am decis până în acest moment. La fel vom face şi de acum înainte, foarte responsabil, cu cifrele pe masă şi în momentul în care vom avea proiectul de buget vom anunţa şi măsurile de natură socială, pentru că este normal ca românii să fie protejaţi, este normal ca economia României să fie protejată”.

Până la elaborarea bugetului pe anul 2023, social democraţii continuă discuţiile pe tema creşterii pensiilor, iar cel care practic a lansat recent tema majorării pensiilor, fără un consult în interiorul coaliţiei, a fost chiar ministrul Muncii, Marius Budăi.

Acesta a declarat aseară la Antena 3, că înainte de ieşirea publică în care a discutat despre pensii, ieşire care i-a nemulţumit pe unii dintre reprezentanţii PNL, a făcut simulări împreună cu ministrul de Finanţe, iar analizele au arătat că există ”spaţiu bugetar” pentru o astfel de decizie.

„Am ajuns cu toţii la concluzia că pensiile trebuie majorate”

Întrebat dacă există, la nivelul coaliţiei de guvernare, tensiuni pe tema majorării pensiilor, ministrul a răspuns că nu.

 ”Nu există aşa ceva, sigur că discuţii pe la televizor ştim cu toţii că au fost, eu vă spun că nu există astfel de discuţii. Am ajuns cu toţii la concluzia că pensiile trebuie majorate”, a adăugat ministrul.

O decizie finală se va lua la construcţia bugetului.

”În momentul construcţiei bugetului pe anul 2023 se va lua decizia finală asupra procentului, dar e clar că o majorare la pensii va fi şi propunerea PSD, pe care o punem pe masa dialogului la coaliţie, este aceea de a fi cel puţin 10%”, a declarat Marius Budăi.

Pe aceeaşi temă s-a pronunţat şi liderul PSD, Marcel Ciolacu.

 ”Nu ştiu ce deranj a fost că am venit cu anumite soluţii la început de sesiune parlamentară, cu o viziune pe anul viitor, pe urmă să urmeze să fie discutate şi normal, să fie sustenabil. Am zis: dom-le haideţi să venim din noiembrie – ar fi o premieră în cei 30 de ani de la Revoluţie să venim cu legea bugetului în noiembrie, să avem timp să o dezbatem, cea mai importantă lege care este votată în Parlament. Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, celor care am făcut impactul bugetar, repet, am părerea că va fi o creştere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seară, la România Tv.

Veste șoc despre pensii! 8 milioane de români vor primi mai puțini bani

Românii ajunși la vârsta pensionării care solicită să primească bani din contribuția la Pilonul 2 de pensii au descoperit că statul oprește impozit de 10% plus o cotă de 10%, contribuții la asigurările sociale de sănătate, fiind practic vorba de o dublă taxare.

Astfel, Guvernul pregăteşte aplicarea uneoi noi măsuri scandaloase din ianuarie 2023, un impozit de 10% la Pilonul II şi Pilonul III de pensii, cu toate că practica internațională este de a evita o astfel de dublă impozitare, iar în multe țări fondurile de pensii sunt scutite de impozitul pentru dividende din plasamente.

Totuși, în România se va introduce o taxare de 10%, asta dacă nu întreaga măsură a fost cumva o scăpare. În acest caz, ea poate fi corectată în procedura parlamentară până la finalul anului.

Impozitul de 10% intră în vigoare din 2023

Conform ultimelor informații, 87 de miliarde de lei valorau, în iunie, pensiile private din pilonul 2 ale tuturor românilor, bani investiţi în acţiuni şi titluri de stat. Este cunoscut faptul că fiecare angajat român contribuie lunar la pensii cu 25% din venitul său. De altfel, din cele 25 de procente, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri, fiind vorba de peste 7,7 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii.

„În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi. Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat”, a explicat Adrian Benţa, analist fiscal, potrivit România TV.