International

Criză de aprovizionare cu cacao. Cât va ajunge să coste ciocolata

cacao, sursa foto outlook India
sursa foto outlook India

Criză de aprovizionare cu cacao. Schmidt Agricola este o mare companie agricolă care produce soia, porumb și bumbac. Aceștia își dezvoltă activitatea în Bahia, Brazilia. Una dintre noile zone agricole de frontieră ale țării, care se pretează la agricultură la scară largă și de înaltă tehnologie. Recent, compania a adăugat o nouă cultură pe câmpurile sale: cacao.

Producția acestui ingredient pentru fabricarea ciocolatei se extinde în afara zonei principale de cultivare din Africa de Vest. Deoarece, fermierii din locuri precum Brazilia, Ecuador și Columbia văd în această cultură un potențial profit.

Criză de aprovizionare cu cacao

Revenirea prețurilor la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani stimulează această tendință. Ceea ce ar putea atenua actuala criză de aprovizionare de pe piața mondială de cacao. De asemenea, reprezintă o amenințare la adresa mijloacelor de trai ale micilor fermieri din Africa. Livezile recent plantate, precum cele din America de Sud, sunt mai productive, reducând costul total al producției.

Criză de aprovizionare cu cacao. Preocupările legate de mediu cresc la nivel global. Faptul că arborele de cacao este o specie nativă din regiunea amazoniană face ca plantarea ei în America de Sud să fie un nou tip de reîmpădurire. În timp ce în Africa pădurile native sunt distruse pentru a deschide spațiu pentru livezile de cacao.

O mare putere agricolă

Brazilia este o mare putere agricolă și principalul exportator mondial de soia, porumb, cafea și zahăr. Țara a văzut cum plantațiile de cacao se extind pe pășunile degradate din regiunea amazoniană. Precum și în marile ferme din centura de cereale foarte dezvoltată.

Criză de aprovizionare cu cacao. Brazilia a fost cândva pe locul al doilea, după Coasta de Fildeș, în ceea ce privește producția de cacao. Dar o ciupercă devastatoare din anii 1980, cunoscută sub numele de „mătură de vrăjitoare”, a redus drastic producția. Aproape patru decenii mai târziu, culturile sunt în curs de recuperare.

Producție în creștere

Guvernul Braziliei estimează că producția ar putea crește la 300.000 de tone până în 2025 și la 400.000 de tone până în 2030. De la aproximativ 200.000 de tone în prezent. Ceea ce ar transforma țara dintr-un importator net într-un exportator regulat de această marfă.

În Ecuador, producția anuală a crescut între 400.000 și 430.000 de tone în 2022-2023 (octombrie-septembrie). De la 287.000 de tone în urmă cu cinci ani. Potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Cacao (ICCO) și ale grupului exportator ecuadorian Anecacao. Ecuadorul a devenit al treilea cel mai mare cultivator mondial, după Ghana. Care produce aproximativ 750.000 de tone. Cel mai mare producător este Coasta de Fildeș, cu 2,2 milioane de tone.

Anecacao a primit o participare record de aproximativ 70 de cumpărători din Asia, Statele Unite și Europa la o conferință comercială și expozițională în Guayaquil. Aceasta estimează că producția ar putea continua să crească până la 800.000 de tone până în 2030.

Agricultura la scară largă

Unele dintre noile plantații din America de Sud par uriașe în comparație cu micile exploatații din Africa. Majoritatea producătorilor din Coasta de Fildeș și Ghana au în jur de 5 hectare. Schmidt Agricola a plantat 429 de hectare de cacao, complet irigate.

„Cred că noul profil al producției de cacao va fi la scară largă. Veți avea nevoie de tehnologie, va trebui să căutați randamente mai mari pentru a fi mai profitabili. Cerealele și fibrele (bumbacul) vor continua să fie principalele culturi pentru noi, dar vedem că în următorii cinci ani, arborele de cacao va câștiga mai multă suprafață.” a declarat Moises Schmidt, unul dintre proprietari. Zonele irigate, de înaltă tehnologie, precum cea a lui Schmidt, au produs până la 3.000 kg de boabe de cacao uscate la hectar. În timp ce noile zone din statul brazilian Para, din Amazonia, produc în jur de 2.000 kg/ha, conform Reuters .