Actual

Criza sistemului medical. Situație dezastroasă în spitalele din țară

Criza sistemului medical. Situație dezastroasă în spitalele din țară
sursa foto laurus medical

Situația financiară la nivelul statului nu este una favorabilă. Oamenii se confruntă cu probleme din punct de vedere al veniturilor mici. Aceștia nu mai fac față costurilor vieții. De asemenea, statul se confruntă cu probleme din punct de vedere economic. Avem un deficit bugetar extrem de mare, care trebuie urgent redus. Pentru a nu risca să pierdem fonduri europene. Astfel, pe baza măsurilor impuse și a tăierii drastice de fonduri, s-a declasat criza sistemului medical.

Sistemul de sănătate din țara noastră este aproape de colaps. Lipsa fondurilor face imposibilă desfășurarea activităților în spitale. Dar, experții avertizează că situația este și mai gravă. Criza este doar la început și totul se va agrava dacă nu sunt luate măsuri.

Criza sistemului medical

Tăierea fondurilor pentru sistemul medical și actuala criză din spitale este o problemă gravă. Cu care ne confruntăm în toate unitățile medicale de la nivelul țării. Bolnavii țării ar putea ajunge în situația în care nu vor mai găsi medicamentele care le pot salva viața.

„Vorbim aici de o problemă întâlnită la nivel național. Vorbim de o lipsă acută de bani în sistem și de un imens pericol de colaps. De fapt unele medicamente nu se găsesc deja în nicio farmacie din țară. Lucru explicabil dacă producătorii nu au încasat banii deși au livrat medicamentele acum 9 luni! Farmaciile nu au primit banii de la CNAS .” a spus Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Bolnavii, puși în pericol

Prin aceste tăieri de fonduri, se pun în pericol viețile pacienților. Fără medicamente și materiale sanitare, spitalele nu pot funcționa. Dar, criza din sistem se va prelungi. Numărul de intervenții chirurgicale sau internări scade alarmant. Spitalele vor apela la internări de o zi pentru a face economie de fonduri. În plus, pacienții vor fi nevoiți să alerge din farmacie în farmacie. În speranța că vor mai putea găsi medicamente.

„Partea și mai rea este că această criză este abia la început și se va rostogoli precum un bulgăre de zăpadă. Oricum, deja sunt puse în pericol programele de cancer, cele de protezare cardiacă, dar și cele de protezare de șold sau genunchi. Sunt numai câteva exemple, dar problemele sunt pe mult mai multe paliere. ” a explicat Vasile Barbu.

Problema deficitului bugetar

Limitarea fondurilor are ca scop reducerea cheltuielilor statului. Pentru a putea reduce la final de an deficitul bugetar. Dar și pentru a nu pierde fondurile din PNRR. Însă, viața oamenilor se pare că nu are preț. Fără fonduri, bolnavilor li se ia singura șansă la supraviețuire și la tratament. În sistemul de sănătate, vor ajunge fonduri abia în 2024. Dar este posibil să fie prea târziu.

„Și bani în sistemul sanitar nu vor fi cel puțin până pe 1 ianuarie 2024. Atunci statul va putea contracta niște împrumuturi pentru a injecta bani în sistem. Până atunci nu se poate pentru că am crește deficitul și am pierde bani din PNRR. Nu știu dacă asta este realitatea, dar așa se aude pe unele holuri ale instituțiilor din domeniu. Problema este că până atunci mor oameni.” a precizat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, conform Adevărul .