Actual

Cu 10 parlamentari, REPER îşi face grup parlamentar la Camera Deputaţilor. Ludovic Orban vrea birouri şi membrii în comisii

Cu 10 parlamentari, REPER îşi face grup parlamentar la Camera Deputaţilor. Ludovic Orban vrea birouri şi membrii în comisii

Un număr de 10 deputaţi care au părăsit grupul USR au informat, joi, Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, în privinţa constituirii grupului parlamentar REPER, documentul fiind trimis la Comisia juridică pentru un punct de vedere. Astăzi a început cea de-a doua sesiune a Parlamentului din acest an. Şi deputaţii care au părăsit grupul PNL împreună cu fostul lider liberal Ludovic Orban au informat că la 1 februarie a fost constituit grupul deputaţilor independenţi de dreapta, iar acum cer reprezentarea în comisii, spaţiu de funcţionare, logistică şi personal.

Cu 10 parlamentari, REPER îşi face grup parlamentar la Camera Deputaţilor. Ludovic Orban vrea birouri şi membrii în comisii

Deputatul Cătălin Teniță și-a anunțat demisia marți, menționând totodată că se înscrie în formațiunea Reper, fondată de Dacian Cioloș. A făcut acest lucru, în urma unor negocieri destul de intense, tocmai pentru a putea facilita înfiinţarea acestui nou grup politic la Camera Deputaţilor.

Parlamentarii demisionari din USR au informat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că în baza dispoziţiilor art.13 din cadrul Regulamentului Camerei Deputaţilor, „vă aducem la cunoştinţă prin prezenta decizia de constituire în cadrul Camerei Deputaţilor a grupului parlamentar REPER compus din cei 10 deputaţi independenţi semnatari ai prezentei informări ca formă de exercitare a dreptului prevăzut de către dispoziţiile art. 64, alin 3 din Constituţia României. Menţionăm că deputaţii semnatari au fost aleşi în cadrul alegerilor din decembrie 2020 din partea Alianţei Electorale USR PLUS, iar la momentul actual nu sunt membri ai niciunui partid politic”, se precizează în document, conform Agerpres.

Deputaţii REPER susţin că înfiinţarea grupului parlamentar menţionat îşi găseşte fundament şi în Decizia CCR nr. 85/2019, potrivit căreia constituirea unui grup parlamentar care nu a existat la începutul legislaturii este posibilă, atâta timp cât nu se va ajunge la reprezentarea în Parlament a unor partide care nu au obţinut mandate la alegeri.

„Având în vedere că niciunul dintre semnatarii prezentei informări nu este la momentul actual membru al vreunui partid politic, nu este incidentă interdicţia prevăzută de către art. 19 alin. 1 din cadrul Regulamentului Camerei Deputaţilor”, se mai arată în document. Pe lista semnatarilor se află: Cristian Paul Ichim, Cristina Rizea, Daniel Toda, Lorant Zoltan Sas, Oana Cambera, Simina Tulbure, Alin Prunean, Andrei Lupu, Tudor Benga şi Cătălin Teniţă. Conform unor surse parlamentare, liderul grupului USR, Ionuţ Moşteanu, a atenţionat în şedinţa conducerii Camerei că doi dintre semnatari – Cătălin Teniţă şi Simina Tulbure, figurează încă la grupul parlamentar al USR, aceştia nefăcând încă demersurile de a demisiona.

Deputaţii Forţa Dreptei cer acum reprezentarea în comisii, spaţiu de funcţionare, logistică şi personal

Şi deputaţii care au părăsit grupul PNL împreună cu fostul lider liberal Ludovic Orban au informat că la 1 februarie a fost constituit grupul deputaţilor independenţi de dreapta, solicitând acordarea drepturilor regulamentare care derivă din înfiinţarea acestui grup: reprezentarea în comisii, spaţiu de funcţionare, logistică şi personal.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a trimis, de asemenea, adresa semnată de deputatul Violeta Alexandru, la comisia juridică. Senatul şi Camera Deputaţilor încep, joi, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului.