Actual Lifestyle

Cum ar putea scăpa de condamnare rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu

Cum ar putea scăpa de condamnare rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu
Facebook.com/Mihnea Costoiu

O decizie de ultimă oră atestă faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să repună pe rol judecarea apelului în procesul rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, care a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Cum ar putea scăpa de condamnare rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu

Dosarul ”Cutezătorii”, despre el este vorba. Mihnea Costoiu a fost acuzat pentru faptul că, în anul 2009, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Educației, a semnat un document care a adus Statului un prejudiciu de 10,79 milioane de euro, prin înstrăinarea bazei sportive școlare Cutezătorii către fostul tenismen Dinu Pescariu.

Privind în urmă, la 26 mai 2022, Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Cronologic, la data de 31 martie 2022, fostul ministru Mihnea Costoiu a fost condamnat de instanța supremă la trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru abuz în serviciu, în dosarul privind Baza „Cutezătorii”, decizia nefiind definitivă.

De asemenea, instanța supremă a decis confiscarea de la Costoiu a sumei de 267.577 de euro (echivalent 1.248.487,52 lei, calcul efectuat după cursul BNR de la acea vreme) şi a menţinut măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale rectorului Costoiu.

Iar în ziua de 25 octombrie a.c., un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

O astfel de decizie va fi luată atât în dosarul lui Mihnea Costoiu, cât și în cazul a mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, ca urmare a prescrierii faptelor, o prevedere legală potrivit legislației române.

În prezent, Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, este rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Actualmente, magistraţii de la instanţa supremă au dispus repunerea dosarului pe rol, pentru a se analiza dacă se aplică deciziile CCR şi ÎCCJ privind prescrierea faptelor. Termenul vehiculat pentru repunerea pe rol a cauzei şi reluarea judecării apelurilor este 30 ianuarie 2023.

„Având în vedere că la data 28 noiembrie 2022, în Monitorul Oficial nr. 1141 a fost publicată decizia nr.67 din 25 octombrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, Înalta Curte, Completul de 5 Judecători – Penal 2/2022 constată că se impune repunerea pe rol a cauzei cu nr. 861/1/2022 şi reluarea judecării apelurilor formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva sentinţei penale nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţată de ÎCCJ, Secţia penală, în dosarul nr. 808/1/2018, privind şi pe intimata persoană vătămată Ministerul Educaţiei Naţionale. Va fixa termen la data de 30 ianuarie 2023„, se arată în hotărârea instanţei, citată de Agerpres.

Date informative. Costoiu a fost ales rector al Universității Politehnice din București pentru mandatele 2012-2016, 2016-2020 și 2020-2024. Din 2014 a fost senator PSD, iar între 2012 și 2014 a ocupat poziția de Ministru Delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică în Guvernul Ponta.