Lifestyle

Cum funcționează postul intermitent: cât de mult poți pierde în greutate?

Cum funcționează postul intermitent: cât de mult poți pierde în greutate?

Cum funcționează postul intermitent: cât de mult poți pierde în greutate? Din ce în ce mai mulți adepți se alătură practicii cunoscute sub numele de post intermitent, care constă în menținerea unei restricții calorice continue pentru o anumită perioadă de timp, de obicei câteva ore pe parcursul zilei, pentru a concentra toate mesele în restul orelor și a pierde în greutate.

Dar, în ciuda popularității sale, este adevărat că postul intermitent te ajută să slăbești? În primul rând, această tehnică constă în „abstinență controlată și limitată în timp”, spre deosebire de reducerea calorică, deoarece nu ajunge niciodată la restricții care „presupun o ingestie mai mică de 1.000-1.200 kilocalorii pe zi”, detaliază acestea în Organizația Consumatorilor. și Utilizatori (OCU).

Ce este și ce tipuri există?

Există diferite moduri de a practica postul intermitent și una dintre cele mai cunoscute formule este postul 5: 2, adică menținerea unei diete normale timp de cinci zile pe săptămână și postul două. O altă opțiune este postul alternativ de zi, care implică adoptarea unei diete normale într-o zi a săptămânii și postul complet sau limitarea caloriilor mai severă a doua zi, explică specialiștii Clinicii Mayo.

O altă alternativă care a devenit cea mai utilizată este „postul zilnic cu timp restricționat”, care constă în concentrarea tuturor meselor zilei în opt ore și postirea restului timpului, adică 16 ore.

Diversi experți susțin că postul intermitent îmbunătățește sănătatea metabolică a organismului și contribuie la o reducere a grăsimilor și a greutății acumulate. „Adevărul este că aceste modificări sunt neconfirmate, deoarece studiile care dovedesc beneficiile posibile ale postului intermitent asupra metabolismului încă lipsesc”, explică cei din OCU.

Este benefic pentru sănătate?

Postul intermitent vă poate îmbunătăți sănătatea? Pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate pot preveni riscul bolilor netransmisibile, cum ar fi obezitatea sau diabetul. „Pentru aceste boli, postul intermitent pare a fi la fel de benefic ca orice alt tip de dietă care reduce caloriile totale”, adaugă experții Clinicii Mayo.

Această practică este considerată o dietă?

În orice caz, atunci când se practică postul intermitent, este necesar să aveți supravegherea unui specialist. Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție (SEEN) subliniază că este important să ne amintim că postul „nu poate fi considerat o dietă, deoarece această orientare implică restricționarea alimentelor pentru un anumit timp, în timp ce conceptul de dietă se referă la aportul obișnuit de mâncare și băuturi ”.

Potrivit mai multor studii publicate recent, „se pare că ar putea oferi beneficii pentru sănătate prin îmbunătățirea obezității, rezistenței la insulină, dislipidemie, hipertensiune și reducerea markerilor de inflamație sistemică și stres oxidativ care sunt asociați cu ateroscleroza”, indică aceștia.

De fapt, la persoanele care sunt supraponderale sau obeze, ar putea fi la fel de eficientă ca o dietă cu restricții calorice. Cu toate acestea, timpul de post și beneficiul pe termen lung sau vătămarea postului intermitent sunt încă nerezolvate. „Lipsesc dovezi și rezultate pe termen lung pentru a propune pe larg acest tip de plan dietetic”, au clarificat aceștia.