Actual Lifestyle

Cum pot candida românii în Administrația Publică Locală din Italia

Cum pot candida românii în Administrația Publică Locală din Italia
stiridiaspora.ro

România a cunoscut un val de migrație fără precedent după căderea comunismului în  anul 1989. Iar motivele emigrării sunt cele financiare și neacceptarea sistemului politico-social din Romania.

De exemplu, începând cu anul 2000, Spania a fost una dintre țările europene preferate pentru migrație, din cauza asemănărilor de limbă, cultură și o piață a muncii deschisă pentru forța de muncă slab calificată.

Așadar putem spune că după mai bine de 30 de ani de migrație continuă, majoritatea românilor se integrează cu succes în comunitățile adoptive. Iar românii care migrează se împart în două categorii

  • români care se limitează doar la a lucra și a-și crește copiii liniștiți
  • români care doresc să se implice activ în viața politico-administrativă în țara în care au migrat

 Din ce motiv decid unii români emigranți să candideze la funcții publice în statele de destinație

 Motivul pentru care o parte dintre români aspiră la ocuparea unui post în administrația publică locală a statelor în care au emigrat este dat de faptul că aceștia își doresc să contribuie la schimbarea comunităților în care trăiesc.

De exemplu, referindu-ne la Italia ca țară de destinație pentru unii români, la momentul actual există un număr de aproximativ 50 de compatrioți de-ai noștri care au candidat la alegerile la locale din Italia care au avut loc în 12 iunie 2022.

Unul dintre românii care au candidat la alegerile locale din Italia este Narcis Mugurel Iftode, în vârstă de 50 de ani, care a activat ca profesor în România, iar în Italia (unde se află de 22 de ani) a profesat în diferite domenii, actualmente deținând o firmă individuală de construcții. De asemenea, de 2 ani a fost ales în secretariatul federației sindicale FAI-CISL Viterbo, al carei colaborator este de aproape 8 ani.

Românul, rezident în Italia, a candidat pentru un post de consilier local în localitatea Montalto di Castro provincia di Viterbo, din partea partidului Ambiente e Progresso (Mediu și Progres). A precizat că a fost convins ca să intre în această cursă de calitatea candidatului pentru postul de primar (Angelo Di Giorgio).

Cum ajung românii să candideze la funcții publice în alte state?

Decizia de a candida la alegerile locale nu este unilaterală. Astfel, pe lângă dorința de a face schimbări în comunitatea locală, decizia se ia și prin prisma unei formațiuni politice din care viitorul candidat trebuie să facă parte.

Care este procedura de vot pentru românii din Italia?

Pot vota cetățenii Uniunii Europene înscriși pe listele electorale comunale (termen limita este 40 de zile înainte de scrutin, în cazul de față, 03 mai 2022).

Sistemul de vot este simplu în cazul localităților cu populație sub 15.000 de locuitori: câștigă formațiunea cu cele mai multe voturi (balotaj doar în caz de egalitate perfectă a numărului de voturi favorabile).

Ce arată statisticile referitor la numărul de români care au candidat până în prezent la alegerile locale din Italia?

În anul 2019 au fost 114 români interesați de o candidatură la alegerile locale din Italia.

În anul 2022, au primit adeverințe necesare pentru a-și putea înscrie candidatura la alegerile locale doar un număr de 47 de români, conform unor statistici.

Care sunt motivele scăderii numărului de români pe listele de candidați din Italia?

Se consideră ca potențiala scădere a numărului de candidați români la alegerile locale din Italia ar fi determinată de:

  • o posibilă statistică incorectă (daca este furnizată de Ambasadă), întrucât adeverința nu este neapărat necesară,
  • “salariul” unui consilier local, care, de fapt, este doar o indemnizație de ședință în valoare de 28 euro, care în cele mai multe cazuri nu acoperă eventualul venit care ar fi obținut la locul de muncă de bază.

Deci, decizia unei persoane de a candida ține de capacitatea de a se dedica comunității din care face parte, dar și de orgoliul de a demonstra că și comunitatea românească poate  avea un cuvânt de spus inclusiv în viață politico-administrativă din Italia, țara gazdă.