Social

Cum se cumpără vechime în muncă? Este necesar pentru ieșirea la pensie

Un număr semnificativ de români s-au văzut nevoiți să achiziționeze vechime pentru a-și completa stagiul de cotizare necesar la momentul pensionării. Această situație a devenit comună pentru cei care nu au reușit să atingă stagiul legal de cotizare până la vârsta de pensionare.

Și în cursul acestui an, se va menține această opțiune, însă implementarea ei va începe în a doua jumătate a anului 2024. Practic, cei interesati vor avea posibilitatea să își completeze stagiul de cotizare contra cost.

Cum se cumpără vechime în muncă?

Procedura face parte din noua lege a pensiilor, care are scopul de a reglementa mai eficient sistemul public de pensii din România. Impactul acestei noi legi va deveni resimțit începând din luna ianuarie a anului viitor, cu cele mai semnificative modificări preconizate să intre în vigoare din luna septembrie, având impact asupra pensionarilor.

O veste îmbucurătoare este că mecanismul actual de achiziționare a vechimii va fi revizuit și înlocuit cu unul pe termen mai lung conform prevederilor Legii 360/2023, care va înlocui OUG 163/2020 în această privință. Această schimbare va oferi celor care nu au încă ieșit la pensie posibilitatea de a încheia un contract de asigurare socială în vederea completării stagiului de cotizare.

„pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se arată în lege.

Prin urmare, intervalul de timp inclus în contractul de asigurare va fi considerat în calculul eligibilității la pensia pentru limita de vârstă.

Potrivit reprezentanților Guvernului, cetățenii români au posibilitatea de a efectua acest demers pentru o durată de până la șase ani, fie sub forma unui singur contract, fie prin încheierea mai multor contracte de asigurare socială. Acest aspect garantează că perioada acoperită de contractul de asigurare va fi luată în considerare în momentul solicitării pensiei pentru limita de vârstă.

 

Jalba Claudia Andreea

Recent Posts

U.E începe negocierile de aderare cu R.Moldova și Ucraina. Viktor Orban ar putea fi un obstacol

Oficialii Uniunii Europene se pregătesc să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina…

25 de minute ago

Bucureștiul, din nou fără apă caldă. Când se termină lucrările

În București, peste 800 de blocuri au fost lăsate fără apă caldă. Situația este generată…

o oră ago

Alegerile electorale pun presiune pe economia țării. Deficitul bugetar a ajuns la 5%

Deficitul bugetar pentru anul 2024 este de 5%. Totuși, fiind un an electoral atât la…

2 ore ago

Cei care au lucrat în condiții grele de muncă nu primesc niciun leu în plus la pensie! Dezavantajul recalculării

Pensionarii care au lucrat în condiții grele  de muncă sunt cei mai dezavantajați. Deși pensiile…

3 ore ago

Vești bune pentru românii cu rate! Ce se întâmplă cu ROBOR și IRCC

Banca Națională a României (BNR) a anunțat schimbările pentru creditele românilor legate de ROBOR și…

4 ore ago

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

4 zile ago

This website uses cookies.