Categories: Lifestyle

Cum se numește inventatorul primului computer din lume? Evoluția tehnologiei până astăzi. Foto

Computerul nostru cel de toate zilele. Cum am putea trăi astăzi, oare, fără această tehnologie, nici nu ne putem imagina.

Cum se numește inventatorul primului computer din lume? Evoluția tehnologiei până astăzi. Foto

Computerul și mediul online sunt două instrumente pe care le utilizăm zilnic, pentru a putea realiza diverse activități cotidiene, inclusiv pentru serviciu. Atât mediul online cât și calculatorul au evoluat rapid în ultimii ani. În prezent, nu există domeniu de activitate în care să nu fie utilizate, astăzi, calculatoare.

Computerele de astăzi sunt foarte diferite de cele din trecut. Au existat evoluții semnificative atât în ceea ce privește fizicul, cât și aplicațiile acestora. Ele sunt mai flexibile și mai mobile. Succesul în dezvoltarea tehnologiei de acum nu este niciodată departe de munca grea depusă de dezvoltatorii dinaintea noastră. Aceștia s-au străduit să dezvolte tehnologia de dragul progresului, iar acum am cules rezultatele și acesta este un bun început pentru tehnologia modernă.

Dar cum se numește inventatorul primului computer din lume?

Primul inventator a fost Charles Babbage, un matematician din 1822, dar evoluțiile ulterioare nu pot fi separate de serviciile inventatorilor din generația următoare. Despre el s-a vorbit foarte puțin de-a lungul timpului.

Și cine sunt următorii inventatori

În 1822, Charles Babbage, cu ideea sa genială, a inventat un dispozitiv care putea ajuta oamenii să efectueze calcule complexe. Mașina sa neterminată se află în prezent la Muzeul de Știință din Londra. Acesta este locul unde a început precursorul calculatoarelor.

În 1937, Dr. John V. Atanasoff și Clifford Berry au proiectat primul calculator electronic digital. Cu numele ABC (Atanasoff-Berry Computer). ABC poate calcula doar adunarea și scăderea.
1943 În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, omul de știință britanic Alan Turing a proiectat un calculator electronic special pentru armata britanică. Acesta a fost folosit pentru a sparge codurile de apărare germane.

1944 Howard Hathaway Aiken (american) a realizat Mark I. Acesta a fost primul calculator digital de calcul fabricat. Avea 7,45 picioare pe 50 de picioare și cântărea 35 de tone. Mark I ar putea fi utilizat pentru a calcula probabilități.

Primul calculator de mari dimensiuni

În 1945, Dr. John von Neumann a scris conceptul de stocare a datelor. Era încă o idee.

În 1946, Dr. John W. Mauchly și J. Presper Eckert, jr. au finalizat primul calculator de mari dimensiuni, denumit ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer). Cei mai mediatizați, considerați și părinții computerelor, sunt acești doi ingineri creatori.

ENIAC cântărea 30 de tone, era format din 18.000 de tuburi luminoase (tranzistori mari), avea o dimensiune de 30 de picioare pe 50 de picioare și folosea 160.000 de wați de energie. Prima dată când computerul a fost pornit, întreaga rețea electrică din Philadelphia a căzut brusc.

ENIAC nu numai că putea să calculeze adunarea mai puțin ori împărțirea, dar putea fi programat pentru a efectua procese simple. Comparativ cu Mark I, care putea doar să calculeze, se poate observa că ENIAC a fost primul COMPUTER din lume.

În 1947, primul tranzistor a fost inventat de William Shockley, John Bardeen și Walter Brattain. De când a fost inventat tranzistorul, dimensiunea calculatorului a scăzut.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, țările implicate în război au căutat să dezvolte computere pentru a-și exploata potențialul strategic. Acest lucru a crescut finanțarea pentru dezvoltarea calculatoarelor și a accelerat progresul ingineriei informatice. De aici, în 1941, Konrad Zuse, un inginer german, a construit un computer, Z3. Acest computer a fost folosit pentru a ajuta la proiectarea avioanelor și la controlul rachetelor.

Howard H. Aiken (1900-1973), un inginer de la Harvard care lucra cu IBM, a produs cu succes un calculator electronic pentru US Navy. Calculatorul era lung de o jumătate de teren de fotbal și avea un cablu cu o lungime de 500 de mile.

Calculatorul Harvard-IBM Automatic Sequence Controlled Calculator, sau Mark I, a fost un calculator cu releu electronic. Acesta folosea semnale electromagnetice pentru a acționa componente mecanice. Aparatul era lent (fiecare calcul dura 3-5 secunde) și inflexibil (ordinea calculelor nu putea fi schimbată). Acesta putea efectua calcule aritmetice de bază și ecuații mai complexe.

Prima generație de calculatoare s-a caracterizat prin faptul că instrucțiunile de operare erau specifice fiecărei sarcini. Fiecare calculator avea un program de cod binar diferit, numit „limbajul mașinii”. Acest lucru a făcut ca programele de calculatoare să fie dificil de programat și a limitat viteza acestora.

La mijlocul anilor 1970, producătorii de computere au oferit produsele lor informatice publicului larg. Aceste computere, numite minicalculatoare, au fost vândute cu pachete de software ușor de utilizat de către oamenii obișnuiți. Cele mai populare programe informatice la acea vreme erau programele de procesare a textelor și de calcul tabelar. La începutul anilor 1980, jocurile video, cum ar fi Atari 2600, au atras atenția consumatorilor asupra unor computere de uz casnic mai sofisticate și programabile.

În 1981, IBM a introdus utilizarea calculatoarelor personale (PC) pentru uz casnic, de birou și școlar. Numărul de PC-uri utilizate a crescut de la 2 milioane de unități în 1981 la 5,5 milioane de unități în 1982. Zece ani mai târziu, erau utilizate 65 de milioane de PC-uri. Calculatoarele au continuat să evolueze spre dimensiuni mai mici, de la calculatoare de birou (desktop) la calculatoare care puteau încăpea într-o geantă (laptopuri), sau chiar la calculatoare de tip palmtop din SUA.

IBM PC a concurat cu Apple Macintosh pe piața de calculatoare. Apple Macintosh a devenit celebru pentru popularizarea sistemelor grafice pe calculatoarele sale, în timp ce rivalii săi foloseau încă calculatoare bazate pe text. Macintosh a popularizat, de asemenea, utilizarea mouse-ului.

În zilele noastre…

Definiția calculatorului

Un computer este un instrument utilizat pentru a procesa date în conformitate cu procedurile care au fost formulate. Cuvântul „computer” a fost folosit inițial pentru a descrie o persoană a cărei muncă efectua calcule aritmetice, cu sau fără ajutor, dar sensul acestui cuvânt a fost transferat mai târziu la mașina în sine.

Inițial, prelucrarea informației era aproape exclusiv legată de probleme aritmetice, dar calculatoarele moderne sunt folosite pentru multe sarcini care nu au legătură cu matematica.

În istoria computerelor, există 5 generații de computere.

Calculatoarele au devenit din ce în ce mai sofisticate. Cu toate acestea, înainte, computerele nu erau la fel de mici, sofisticate, reci și ușoare ca în prezent.

O astfel de definiție include instrumente precum regulile de calcul, calculatoarele mecanice, de la abacus încoace, până la toate calculatoarele electronice contemporane. Un termen mai potrivit pentru sensul larg al termenului „computer” ar fi „procesarea informației” sau „sistem de procesare a informației”, potrivit unui amplu material promovat pe pinterest.

Definirea unui computer de generația a cincea este destul de dificilă, deoarece această etapă este încă la început de drum.

Un exemplu imaginativ de computer de generația a cincea este computerul fictiv HAL9000 din filmul 2001: Odiseea spațială de Arthur C. Clarke. HAL dispune de toate funcțiile dezirabile ale unui computer de generația a cincea.

Cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), HAL poate raționa suficient de mult pentru a purta conversații cu oamenii, pentru a utiliza date vizuale și pentru a învăța din propriile experiențe.

În acest scop a fost înființat și ICOT (Institutul pentru noi tehnologii informatice). Există multe informații conform cărora a cincea generație de calculatoare va aduce o nouă schimbare în paradigma informatizării lumii.

Foto: pinterest

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat…

32 de minute ago

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

9 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

10 ore ago

Fraudă cu vouchere de vacanță! Ce se întâmplă dacă tichetele sunt schimbate în bani

Cinci polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, unul dintre ei la pensie, au fost…

11 ore ago

Veniturile unor anumiți români ar putea fi tăiate și cu 50%! Cine este afectat

Veniturile bugetarilor sunt în pericol să fie reduse, iar Guvernul are în vedere anumite măsuri…

12 ore ago

Pensionarea anticipată. Cum te poți pensiona mai devreme fără penalizări?

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit clarificări cu privire la criteriile conform cărora unii români…

13 ore ago

This website uses cookies.