Social

Cum sunt fraieriți medicii la clinicile private. Doctorii încep să vorbească

Cum sunt fraieriți medicii la clinicile private. Doctorii încep să vorbească

Cu dublă licență, absolventă de Medicină Dentară, dar și de Medicină Generală, cu un rezidențiat terminat, un medic specialist în Chirurgie oro-maxilo-facială nu are post în spital.

Pe rețelele de socializare astfel de mesaje sunt cu sutele. Situația critică în care se află sistemul sanitar românesc îi determină pe tot mai mulți tineri specialiști să ia calea străinătății.

Un doctor stomatolog, dr. A. C., româncă stabilită în Belgia, este de părere că absolvenții de medicină din România nu au loc în spitalele de stat pentru că nu-și plătesc postul – adică nu dau o șpagă de ordinul zecilor de mii de euro. Apoi, în clinicile private, doctorii sunt remunerați cu o sumă infimă, deși pacientul plătește bani grei pe un consult.

La privat, pacientul plătește regește, medicul primește mărunțiș

“Până la urmă s-ar găsi un post, dacă s-ar plăti suma cerută (ca să înțelegeți de ce aceste specialități sunt refuzate la rezidențiat). Iar în privat, bătaia de joc nu are limite!”, spune doctorița de origine română, stabilită din Belgia.

„Nu vă este rușine să plătiți medicii colaboratori cu procente de 20%? 20%? Nu vă este rușine? Cum puteți dormi noaptea? Cum puteți să vă uitați în oglindă?

Dragi colegi, nu vă mai puneți mănușile pe mâini pentru procente de sub 40%!

Piața serviciilor medicale private nu poate funcționa fără voi, iar voi trebuie să fiți remunerați conform studiilor și conform nivelului profesional pe care îl aveți. Un medic specialist trebuie plătit cu 50-60% pentru ca a stat minim 9-10 ani în scoală. Acesta este onorariul corect pentru un medic care își asumă integral responsabilitatea actului medical.

Altfel mai bine puneți unghii false, că se pare că în concepția unor proprietari de clinici ar fi cam la fel.  Rușine!”, transmite medicul.

Dezastrul înregistrat la Rezidențiat

La sfârșitul lunii noiembrie, Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, avertiza faptul că în următorii ani nu vom mai primi rețete și nici nu vom mai fi consultați, având în vedere faptul că tot mai puțini tineri sunt interesați de medicină. Avertismentul venea în urma dezastrului înregistat la concursul de Rezidențiat, unde au rămas sute locuri neocupate.

„Ultimul comunicat privind examenul de rezidențiat ar trebui să dea frisoane celor care au condus frâiele sănătății în România în ultimii 20 de ani, dar mai ales celor care vor urma la conducere.

În lipsa strategiilor viabile și în ciuda exodului medicilor, pare ca nimănui nu ii pasă ce se va întâmpla cu sănătatea românilor.

E trist că au rămas neocupate 625 de locuri, medicina nu mai e o atracție pentru tineri, iar cei care aleg totuși, doresc specialități care să ii poată propulsa în specialități bine plătite sau ușor de ales pentru alte țări”,  spune medicul.

” Să nu se mire nimeni că am ajuns aici”

Totodată, Sandra Alexiu arată că medicina de familie este pe cale de dispariție, având în vedere finanțările mediocre și desconsiderarea și celor puțini specialiști care au mai rămas în România.

„Nu voi comenta dezastrul de la chirurgie sau medicina de urgență, dar dacă e să vorbim despre medicina de familie, nu trebuie să se mire nimeni că am ajuns aici.

Cu o finanțare sub orice critică și o minimizare a specialității în formă continuată, cu o desconsiderare de neacceptat a medicilor care au rămas în cabinete și pe fondul unei neimplicări aproape comete a consiliilor locale mai ales în rural, să nu mirăm ca nu mai vin medicii în cabinete.

În zece ani nu veți mai vedea nici rețete compensate, nici prețioasele trimiteri fără de care unii nu mai pot respira, nu veți mai fi vaccinați, operați sau consultați, că nu va mai avea cine să facă toate astea.

Din fericire nu va mai fi nimeni de înjurat și nici de ponegrit prin emisiuni obscure”, a scris medicul pe pagina sa de socializare.