Info Actual > Culinar > Cum transformi fasolea cu ciolan într-un preparat delicios. Trucurile secrete, direct din caietul bunicii
Culinar

Cum transformi fasolea cu ciolan într-un preparat delicios. Trucurile secrete, direct din caietul bunicii

Cum transformi fasolea cu ciolan într-un preparat delicios. Trucurile secrete, direct din caietul bunicii

Fasolea cu ciolan afumat nu este nici pe departe un preparat sofisticat și nici nu îți ia mult timp să îl prepari. Rețeta este compusă din puține ingrediente, iar modul de preparare este extrem de ușor, putând fi făcută chiar și de cea mai neexperimentată domnișoară în domeniul bucătăriei.

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont este tipul de fasole pe care îl alegem. Bucătarii experimentați susțin că vom obține o mâncare delicioasă dacă optăm pentru fasolea cu bobul mai mic, ușor dulceag.

Un alt truc pentru a obține cea mai bună fasole cu ciolan este ca boabele de fasole să fie ținute peste noapte la înmuiat. Acest lucru va grăbi procesul de fierbere, care poate fi extrem de lung dacă nu știm câteva trucuri. În plus, pentru un gust bine pronunțat de fasole, pune o parte din apa în care acestea au fiert în mâncare.

Printre ingredientele acestui preparat delicios trebuie să se afle neapărat și legume. Cu siguranță știți că bunica punea mereu în mâncăruri roșii, ardei gras, ceapă, usturoi și păstârnac. Dacă vrei un gust mai pronunțat de afumat, prepară fasolea cu ciolan la ceaun. Având în vedere că ne aflăm în postul Crăciunului, credincioșii pot renunța la carne.

Cea mai bună rețetă de fasole cu ciolan afumat pe care să o prepari familiei de Ziua Națională
Ingrediente:

  • 500 g fasole boabe cu bob mic
  • 2 linguri de ulei
  • 2 cepe
  • 3 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 2 rosii
  • sare
  • piper
  • boia dulce/ iute
  • 1 foaie de dafin
  • o lingură de bulion
  • 1 ciolan afumat sau poți opta pentru unul dezosat.

Cum se prepară cea mai bună fosele cu ciolan afumat:

Pentru început, nu uita de trucul în care să lași boabele de fasole la înmuiat peste noapte. Pune fasolea înmuiată în apă rece și apoi las-o pe aragaz până dă în clocot. Aruncă apa în care a fier fasolea și pune alta, apoi adaugă în oală și ciolanul. Când carnea este fiartă, scoate-l din oală și taie-l bucăți.

Curăță și taie legumele cubulețe. Într-o tigaie, pune cele două lingurițe de ulei, ceapa, morcovii, păstârnacul și ardeii grași. Lasă-le pe foc până acestea devin mor, apoi adaugă roșiile și mai lasă totul pe foc circa cinci minute. După ce toate legumele s-au călit, adaugă ciolanul tăiat bucățele, bulion și condimentele. Lasă totul la foc pentru încă cinci minute. Sosul obținut astfel se pune peste fasole și se dă din nou la foc circa 10 – 15 minute.

Fasolea cu ciolan este gata să fie servită. Alături de aceasta poți servi murături sau o salată de ceapă roșie. Pentru aceasta ai nevoie de sare grunjoasă, 1 lingură de oțet, o lingură de ulei și pătrunjel verde.