Actual

Cum va fi vremea în august? Temperaturi mai mici decât cele normale

prognoza meteo (sursă foto: kanald.ro)
sursă foto: kanald.ro

Luna în curs, iulie, se apropie cu pași repezi de sfârșit. La nivel global, se vorbește deja că această perioadă calendaristică va fi caracterizată ca fiind „cea mai călduroasă lună din istorie” în cei aproape 200 de ani de la măsurătorile de temperatură. Însă, ce ne așteaptă acum în luna august a acestui an din punct de vedere al vremii? Ei bine, meteorologii au venit deja cu câteva amănunte, câteva date, și specifică faptul că vremea va fi una destul de variată în țara noastră.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au anunțat că, în funcție de zonele din România, vremea va putea fi foarte diferită. Se menționează deja că în luna august, în regiunile din Sud și Est nu vom scăpa de căldură, însă asta în valori mai normale pentru perioada respectivă, însă în zonele centrale și de Nord se vor înregistra un număr semnificatv de precipitații, iar despre temperaturi se spune că vor fi chiar mai mici decât cele obișnuit pentru luna august.

Vremea în luna august

Astfel, chiar din prima săptămână a lunii august 2023, 31 iulie – 7 august, echipa de la ANM vine cu anunțul că velorile termice vor fi unele mai scăzute față de normele perioadei, asta mai ales în zonele din Vestul țării, în Nord-Vest, dar și în regiunile din Centrul României. În rest, adică în Sud și Est, temperaturile nu vor depăși, dar nici nu vor fi mai mici față de valorile obișnuite pentru un început de lună august.

În ceea ce privește regimul pluviometric, reprezentanții Autorității Naționale de Meteorologie au specificat încă de la finalul lui iulie faptul că în perioada următoare acest va fi unul excedentar, iar asta în cea mai mare parte a țării noastre. Acest lucru se observa cel mai mult în regiunile intracarpatice.

Temperaturi scăzute

Mai departe, în ceea ce privește săptămâna 7 – 14 august, temperaturile medii se anunță a fi unele ușor mai cscăzute față de cele specifice pentru acest interval calendaristic. Raportul ANM face referire în acest caz la regiunile vestice și centrale ale României. În celelalte zone ale țării, din nou, temperaturile vor fi în mare parte la valori apropiate de cele normale perioadei. În ceea ce privește precipitațiile și cantitățile acestora, valorile nu vor depăși limitele normale, iar acest aspect face referire la nivelul întregii țări.

Pentru săptămâna de după, adică între zilele 14 – 21 august, se vor înregistra temperaturi ușor mai ridicate decât cele normale acestei perioade pe întreg teritoriul României. Nu se va repeta scenariul din luna iulie, însă valorile termice vor unele puțin mai mari. Iar mai apoi, spre sfârșitul lunii, în intervalul calendaristic 21 – 28 august, vremea își va reveni, iar temperaturile medii se vor înregistra în jurul valorilor normale însă există posibilitatea ca acestea să fie ușor mai mari în regiunile din Sudul României.

În cazul precipitațiilor, pentru sfârșitul lunii viitoare, aceste fenomene nu vor depăși limitele normale pentru respectivul interval calendaristic, informează jurnalul.ro.