International

Cumpărăturile de sărbători în ultima clipă. Cum să nu cazi pradă înșelătoriilor

Cumpărăturile de sărbători în ultima clipă. Cum să nu cazi pradă înșelătoriilor
sursa foto playtech

Oamenii care își fac cumpărăturile de sărbători în ultima clipă ar putea plăti mai mult decât s-au așteptat. Pe fondul unor riscuri sporite de fraudă. Experții spun că luarea a cinci măsuri înainte de a cumpăra vă poate ajuta să vă protejați. Astfel, nu puteți cădea în plasa înșelătoriilor.

Dacă sunteți un cumpărător de sărbători de ultimă oră și încă mai verificați cadourile rămase pe listă, aveți grijă. Ați putea fi expus riscului de fraudă. „Amânarea este, sincer, una dintre cheile succesului pentru escroci. Ei presupun că veți cădea în plasa acelei oferte de ultim moment. Care garantează livrarea produsului în 24 de ore sau chiar în aceeași zi, la un preț redus”, a declarat Paul Fabara, director de risc la Visa.

Cumpărăturile de sărbători și riscurile

Dacă deveniți victima uneia dintre aceste scheme, nu numai că nu veți primi ceea ce ați comandat. Dar este posibil să primiți în contul dumneavoastră tranzacții pe care nu le-ați autorizat niciodată personal. Pentru a evita acest lucru, Visa a semnalat câteva bune practici pentru cumpărături sigure în acest sezon.

1. Evitați cumpărăturile pe rețelele Wi-Fi publice

Deoarece rețelele Wi-Fi publice nu sunt securizate, este mai probabil ca informațiile personale să fie furate. Astfel, sunteți o pradă mai ușoară pentru cei care planifică diferite înșelătorii.

2. Utilizați site-uri web securizate

Asigurați-vă că adresa unui site web începe cu „https://”.  Doar în acest caz, datele sunt criptate și că conexiunea este sigură.

3. Verificare a comerciantului

Dacă cumpărați pentru prima dată de la un comerciant online, faceți o căutare pentru a verifica dacă este legitim. Astfel, puteți vedea și ce au spus alți clienți. Chiar dacă faceți cumpărături de la o marcă cunoscută, verificați ratingurile de satisfacție ale acesteia. Dar și feedback-ul clienților. Better Business Bureau poate, de asemenea, să listeze un profil al unei companii și orice reclamații pe care le-ar putea avea împotriva acesteia.

„Este nevoie doar de câteva momente pentru a face un fel de verificare. Doar pentru a vă asigura că aveți de-a face cu cine credeți că aveți de-a face”, a spus Fabara.

4. Luați măsuri suplimentare

Asigurați-vă că folosiți parole unice și puternice pentru conturile bancare, cardurile de credit și conturile online cu comercianții cu amănuntul. De asemenea, puneți în aplicare autentificarea cu doi factori. Care vă obligă să folosiți mai mult decât o parolă pentru a vă verifica identitatea.

5. Feriți-vă de ofertele prea bune pentru a fi adevărate

Dacă un site web are un articol, altfel epuizat, la un preț foarte bun și cu livrare rapidă, gândiți-vă înainte de a cumpăra. Este posibil ca acea ofertă prea bună să nu fie reală. Consumatorii sunt predispuși să fie păcăliți atunci când vine vorba de jucăria sau de articolul la modă al sezonului. A observat Melanie McGovern, purtător de cuvânt al Asociației Internaționale a Birourilor de Afaceri Mai Bune. Dacă apare un anunț pe rețelele de socializare care arată că articolul este disponibil la un preț ieftin, fiți precaut, a sugerat expertul. Mai ales când acesta este epuizat în alte magazine.

Dacă descoperiți că ați căzut pradă unei escrocherii, cel mai bun prim pas este să vă contactați banca, compania de carduri de credit sau altă instituție financiară. Pentru a le anunța că informațiile dumneavoastră au fost compromise, a explicat Fabara, conform CNBC .