Actual

Cursuri gratuite pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani. Despre ce angajați e vorba

agricultura, sursa foto jurnalul
sursa foto jurnalul

Tinerii cu vârste de până la 35 de ani, absolvenţi de facultate şi provenind din familii de fermieri, pot frecventa gratuit cursuri care îi învaţă cum să îşi dezvolte afaceri în domeniul agriculturii, cursuri organizate la Bucureşti, în perioada octombrie 2023-martie 2024.

200 de tineri au accesat până acum programul intitulat „Tineri lideri pentru agricultură”, aflat la cea de-a patra ediţie şi derulat de Clubul Fermierilor Români, a amintit directorul executiv al asociaţiei, Florian Ciolacu.

Iată o soluție

Florian Ciolacu: ”Reînnorirea generațională poate să fie o soluție, pentru că tinerii și seniorii pot lucra împreună ca să pună tehnologii noi în fermă, să facă față provocărilor climatice, să facă față, prin modele de afaceri și informație bine procesată, nevoii de a lua decizii rapide și corecte. Urmăresc o transformare pe trei dimensiuni: o transformare la nivelul politicilor și instituțiilor publice, o transformare la nivelul resursei umane, a antreprenorului și o transformare la nivelul fermei și a familiei. Ținta noastră – 1.000 de tineri, copii de fermieri, absolvenți de facultate, pregătiți să devină lideri”.

Foarte mulți

Numărul de fermieri care au solicitat subvenţii în 2022, înregistrat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), este de 790.108. Cei mai mulţi, peste 12% din total, se află în judeţele Suceava, Bihor şi Dolj.

Dacă luăm în calcul şi personale care fac agricultură de subzistenţă, numărul fermierilor ar sări de 2 milioane, fiind cel mai mare din UE, conform Eurostat.

Suceava are unii dintre cei mai mulţi cultivatori de cartofi, fiind judeţul cu a doua cea mai mare producţie din ţară după Covasna, unul dintre marii producători de varză, dar şi de mere. De asemenea, este un producător important şi de cereale, astfel se explică numărul mare de fermieri, de peste 43.500, conform APIA.

Trei milioane de ferme

România are peste trei milioane de ferme, dintre care aproape 2,5 milioane de exploatații agricole sunt de mici dimensiuni și dețin până în 2 hectare de teren. Alte peste 660.000 de ferme se încadrează ca suprafață între 2 și 5 hectare, se arată într-un document publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

De asemenea, România are 2.480.770 de exploatații agricole cu până la 2 ha și 660.0000 de exploatații care dețin între 2 și 5 ha.

Situația în Europa

Numărul tinerilor fermieri s-a redus de la 3,3 milioane în 2005 la 2,3 milioane în 2013. În perioada 2007-2020, Uniunea Europeană a alocat 9,6 miliarde de euro pentru tinerii fermieri cu scopul de a stimula reînnoirea generațiilor în agricultură.

Curtea Europeană a constatat că, adesea, acest ajutor nu este definit în mod corespunzător, impactul și rezultatele scontate nefiind specificate. În cazul pilonului 1 (plățile directe), ajutorul este furnizat sub o formă standardizată, care nu vine în întâmpinarea altor nevoi ale tinerilor fermieri în afară de cea a suplimentării veniturilor. În ceea ce privește pilonul 2 (dezvoltarea rurală), ajutorul răspunde mai bine nevoilor tinerilor fermieri și determină acțiuni specifice (cum ar fi introducerea unor practici agricole ecologice sau inițiative privind economisirea apei ori a energiei); cu toate acestea, autoritățile de management nu au aplicat întotdeauna proceduri de selecție pentru a acorda prioritate celor mai bune proiecte.

Curtea recomandă să se aibă în vedere o mai bună definire a obiectivelor și o mai bună direcționare a sprijinului din partea UE astfel încât acesta să stimuleze o reînnoire eficace a generațiilor.