Actual

Curtea de Apel a decis: Rudel Obreja rămâne liber un an de zile. De ce i-a respins instanţa cererea de a se trata în Turcia

Curtea de Apel a decis: Rudel Obreja rămâne liber un an de zile. De ce i-a respins instanţa cererea de a se trata în Turcia

Rudel Obreja a contestat prelungirea, de numai trei luni, decisă de Tribunalul Ilfov, la începutul lunii octombrie. Sportivul a reușit să îi convingă pe magistrați să îi suspende cu un an executarea pedepsei pe motive medicale, dar nu i-a înduplecat încă să îl lase să plece în Turcia pentru a se trata. Curtea de Apel București i-a admis fostului președinte al Federației Române de Box, joi seară, contestația împotriva deciziei Tribunalului Ilfov.

Curtea de Apel a decis: Rudel Obreja rămâne liber un an de zile. De ce i-a respins instanţa cererea de a se trata în Turcia

Rudel Obreja a formulat o nouă cerere de întrerupere a executării pedepsei, la expirarea termenului acordat în luna iulie, atunci când acesta a fost eliberat din penitenciar pentru a se trata de cancer. În momentul primirii diagnosticului, Obreja se afla în executarea pedepsei de 5 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute.

Cum suspendarea executării pedepsei era valabilă numai pentru 3 luni, avocații au depus o nouă cerere în care au arătat că clientul lor este grav bolnav și are nevoie de mai mult timp pentru a se trata.

Pe data de 7 octombrie, Tribunalul Ilfov a admis în parte cererea lui Rudel Obreja în sensul că judecătorii au prelungit cererea de suspendare a executării pedepsei pentru încă trei luni. De asemenea, judecătorii i-au respins cererea lui Rudel Obreja de a se trata în străinătate, pe motiv că n-a specificat exact unde vrea să meargă.

Rudel Obreja, condamnat să se trateze în țară

Curtea de Apel București (CAB) i-a prelungit fostului președinte al FRB cu un an suspendarea executării pedepsei, dar tot nu l-a lăsat să părăsească teritoriul României:

Desființează în parte sentința contestată și, rejudecând: admite cererea de prelungire a întreruperii executării pedepsei, formulată de către persoana condamnată Obreja Rudel aflat în executarea pedepsei de 5 ani (…)

Dispune prelungirea întreruperii a executării pedepsei (…) pentru o perioadă de 1 (un) an începând cu data de 26.10.2022.

Pe durata prelungirii întreruperii executării pedepsei, persoana condamnată Obreja Rudel trebuie să respecte următoarele obligații: a) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a Tribunalului Ilfov; b) să ia legătura, la rămânerea definitivă a hotărârii, cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului București pentru a fi luat în evidență și a stabili mijlocul de comunicare permanentă cu organul de supraveghere, precum și să se prezinte la instanță ori de câte ori este chemat; (…)

Respinge ca inadmisibilă cererea persoanei condamnate Obreja Rudel de încuviințare a părăsirii teritoriului României pentru a efectua o deplasare în Turcia la data de 31.10.2022”, se arată în minuta CAB.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Ilfov în data de 19.09.2022, Rudel Obreja a arătat că de la data suspendării executării predepsei a urmat 3 cure de chimioterapie şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale dificile.

„Arată condamnatul că la acest moment tratamentul este în curs şi urmează a fi supus în continuare unor multiple cure de chimioterapie fiind dat pericolul apariţiei unor complicaţii pe fondul vulnerabilizării organismului. (…)

Totodată, condamnatul arată că pentru a-i fi garantat în mod deplin dreptul său la viaţă, ţinându-se seama de gravitatea afecţiunii de care suferă este necesar să i de permită părăsirea teritoriului României astfel încât, să poată beneficia şi de opiniile unor medici care îşi desfăşoară activitatea în clinici din străinătate.

În acest sens condamnatul precizează că simpla transmitere a documentelor medicale nu e suficientă; medicii solicitând de fiecare dată prezenţa fizică a bolnavului pentru a-l examina nemijlocit înainte de a-şi exprima o opinie; iar ulterior existând posibilitatea urmării tratamentului în afara teritoriului României”, se arată în documentul citat.

Care au fost motivele instanței de a nu-l lăsa pe Rudel Obreja să se trateze în străinătate

Judecătorul de la Tribunalul Ilfov a notat în motivare că, deși starea lui Rudel Obreja este gravă, neîmbunătățindu-se de la ultima analiză a instanței, acesta nu a depus probe la dosar din care să rezulte că ar avea nevoie de o perioadă mai mare de trei luni pentru a se trata și nici nu a indicat unde anume ar avea de gând să o facă în străinătate.

„Deosebit, în cauză nu s-au administrat probe din care să rezulte că persoana condamnată urmează să fie supusă unor proceduri medicale care să se desfășoare pe o perioadă mai mare de trei luni. Totodată, referitor la solicitarea condamnatului de a i se permite să depăşească limita teritorială a României, instanţa reţine că acesta nu a indicat unde anume urmează să se deplaseze în străinătate pentru a fi consultat şi nici nu s-a făcut dovada că în România afecţiunea medicală de care suferă nu poate fi tratată”, notează instanța.