Actual

Dacian Cioloş, liderul REPER, vrea ca primarii și șefii de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin

Dacian Cioloş, liderul REPER, vrea ca primarii și șefii de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin

Se spune că atunci când nu ai de lucru îţi cauţi. Lucru valabil şi pentru noul partid al lui Dacian Cioloş. Cu câţiva parlamentari, liderul REPER vrea să răstoarne carul mare, adică să modifice Codul electoral, mai precis vrea ca primarii și șefii de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin.

REPER şi-a găsit REPERUL. Dacian Cioloş vrea ca primarii și șefii de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin

Parlamentarii REPER, partid al susținătorilor lui Dacian Ciolos, au depus marți un proiect de Cod electoral prin care vor ca primarii și șefii de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin, precum și reducerea numărului de parlamentari, prin creșterea normei de reprezentare.

Astfel, în condițiile în care niciunul dintre candidații pentru funcțiile de primar sau președinte de Consiliu Județean nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin în care câștigător este declarat cel care obține cele mai multe voturi.

Potrivit propunerii legislative, norma de reprezentare pentru un deputat este de 100.000, iar pentru senator de 200.000, ceea ce ar face ca numărul total al parlamentarilor din circumscripțiile naționale să fie sub 300.

În cazul diasporei se propune ca numărul de senatori și deputați să fie „proporțional cu numărul de cetățeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, stabilit la 1 ianuarie a anului precedent anului cu alegeri parlamentare”.

REPER vrea implementarea propunerilor începând cu 2024

De asemenea, finanțarea partidelor de la bugetul de stat prin subvenții ar urma să scadă cu 75%. Astfel se propune ca suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat să fie de cel puţin 0,0025%, față de 0,01% în prezent, şi de cel mult 0,01%, față de 0,04% în prezent, din produsul intern brut.

„Avem posibilitatea de a le implementa în 2024, pentru a face din acel an special în istoria democrației românești. Dacă pierdem această ocazie, pierdem șansa unui nou început și generația mea va ajunge să discute în 2030 aceleași probleme ca părinții noștri în 2000 sau 2010”, a declarat deputatul REPER, Andrei Lupu.