Social

Dan Barna: E carantină, dar de fapt nu e carantină

Dan Barna: E carantină, dar de fapt nu e carantină

Dan Barna a afirmat că este „necesar” ordinul Ministerului Sănătăţii prin care sunt stabilite criteriile folosite în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu noul coronavirus în vederea instituirii carantinei zonale, în vreme ce reglementarea anterioară conţinea „indicatori foarte vagi”.

Dan Barna a explicat că include o serie de criterii obiective ordinul publicat marţi de Ministerul Sănătăţii ce prevede noile criterii de carantinare.

„Este un ordin firesc, fără îndoială, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior care stabilea criteriile în funcţie de care într-o localitate sau alta se iau măsurile acestea de restricţie, ordinul respectiv avea câţiva indicatori foarte vagi: calitatea îngrijirii medicale, rezilienţa pacienţilor. Erau total aleatorii acele criterii, fapt care a făcut posibilă situaţia de la Timişoara.

Ştiţi ce s-a întâmplat la Timişoara: că e carantină, dar de fapt nu e carantină, că sunt cifrele mai mari, dar hai să zicem că sunt mai mici. Şi s-a creat acolo o întreagă emoţie, cu un ‘fight’ (luptă, n.r.) public. Modificările de acum stabilesc indicatori foarte clari legaţi de numărul de testări, numărul de cazuri de la ATI, numărul de decese, încurajează testarea”, a precizat liderul USR la TVR 1, conform Agerpres.

Ordinul este unul „tehnic”

Vicepremierul Dan Barna a mai explicat și faptul că ordinul privind carantinarea este unul „tehnic”.

„Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative să îţi dai seama dacă o localitate sau alta este în risc de a se lua o măsură de restricţie sau alta. E un ordin tehnic, necesar”, a spus vicepremierul.

Ce prevăd noile criterii de carantinare

Marţi în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Astfel, carantina zonală poate fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ, potrivit România TV.