Economic

Datoriile României însumează peste 50% din PIB. Au depășit, în premieră, pragul de 700 de miliarde de lei

România, steagul României
sursa foto: Dreamstime

Situație complicată privind finanțele statului român, în contextul în care datoriile României au depășit pragul de 50% din PIB. Mai mult, conform unei analize recente realizate de Profit.ro, țara noastră a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei în datorii.

Totuși, acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, în contextul în care datoria națională s-a aflat într-o creștere constantă de-a lungul ultimilor ani, chiar dinainte de pandemie. Astfel, gradul de îndatorare raportat la PIB a depăşit recent nivelul de 50% şi a ajuns la 50,1%, arată datele analizate de Profit.

Datoria României a trecut de 700 de miliarde de lei

Astfel, în februarie, datoria a ajuns la 706,5 miliarde lei (50,1% din PIB), faţă de 695 miliarde lei (49,2% din PIB), în ianuarie, şi 667,3 miliarde lei (47,2% din PIB), în decembrie. Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde destul de mult de evoluţia PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar şi de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în primele luni ale anului mult, scopul fiind de a-şi acoperi cât mai mult din necesarul pentru tot anul în perioadele mai favorabile ale pieţelor financiare, mai arată sursa citată.

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare prevede că depăşirea pragului de 50% în ceea ce privește îndatorarea presupune ca Guvernul să prezinte în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei în PIB, urmând ca programul să cuprindă, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public, transmite news.ro, care citează Profit.ro.

Guvernul a aprobat deja un OUG privind măsuri de reducere a cheltuielilor

Guvernul a aprobat vineri, în ședință, OUG privind austeritatea. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a prezentat recent prevederile din Ordonanţa de reducere a cheltuielilor. Acesta spune că fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, pe motiv că acesta urmează să fie clarificat în noua lege a salarizării. De asemenea, apar noi condiţii privind achiziţiile de autoturisme.

Ministrul a mai spus că sunt introduse noi condiţii privind achiziţiile de autoturisme, astfel că acestea pot fi oprite doar dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică, afirmând că prin Ordonanţă, s-au luat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public.

El a prezentat principalele prevederi din Ordonanţa de urgenţă adoptată  de Executiv, arătând că aceasta stabileşte limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură, birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice.

Gradul de îndatorare la ajunge la 46,8% până la finalul anului

Autorităţile au transmis, la momentul la care s-a depăşit prima dată pragul de 50%, că nu agreează măsuri restrictive, cum ar fi îngheţarea salariilor, şi preferă o ieşire din această situaţie prin investiţii şi creştere economică. În plus, pentru a se declanşa prevederea din lege, nivelul datoriei de peste 50% ar trebui să fie şi transmis către Eurostat ca nivel oficial al datoriei, acţiune pentru care autorităţile au o perioade de timp suficient de lungă ca avansul PIB nominal să ducă din nou gradul de îndatorare sub 50% din PIB.

„Indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 50,1% din PIB, la sfârşitul lunii februarie 2023. Conform metodologiei Uniunii Europene ponderea datoriei guvernamentale în PIB s-a calculat luând în considerare PIB-ul realizat în anul 2022 comunicat de către INS. Odată cu publicarea de către INS a PIB-ului pentru trimestrul I 2023, indicatorul ponderea datoriei guvernamentale în PIB urmează sa fie revizuit şi se va republica”, a precizat Ministerul Finanţelor.

Pentru finalul anului 2023, Guvernul estimează un nivel de îndatorare de 46,8% din PIB.