Actual International

De ce Comisia Europeană vrea să înghețe 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei

De ce Comisia Europeană vrea să înghețe 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei
Infoactual

Ungaria nu stă prea bine la capitolul o relație bună cu Uniunea Europeană. Motivele sunt evidente: refuzul de a susține Ucraina, simpatia, pe care nu o ascunde, legată de Rusia și Putin, iar exemplele pot continua. Despre toate aspectele, în cele ce urmează.

De ce Comisia Europeană vrea să înghețe 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei

Comisia Europeană a recomandat îngheţarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, ca răspuns la problemele de corupţie identificate în această ţară, transmite Agerpres.

Oficialii europeni au criticat, în repetate rânduri, ritmul luptei anti-corupţie în Ungaria şi piedicile acestei ţări faţă de iniţiativele de sprijin a Ucrainei. Totodată, Budapesta este acuzată şi că a blocat mai multe dosare europene, precum planul comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina sau impozitul minim pe profiturile multinaţionalelor.

Ungaria a arătat că se opune unor noi sancţiuni împotriva Rusiei cu care menţine legături şi rămâne singura ţară din NATO alături de Turcia, care nu a ratificat încă aderarea Suediei şi Finlandei la această alianţă.

Sub puternica presiune a Parlamentului European, Comisia Europeană va propune statelor membre, care au timp până pe 19 decembrie pentru a se pronunţa, suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE, potrivit unor surse europene.

Perspectiva de a se vedea lipsită de fonduri a determinat Ungaria să angajeze 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului, printre care înfiinţarea unei „autorităţi independente” destinate să controleze mai bine utilizarea fondurilor UE.

Comisia consideră, însă, că reformele nu au fost desfăşurate în mod satisfăcător până la data limită de 19 noiembrie. Executivul european fixase acest termen în septembrie pentru a oferi Ungariei o şansă de a scăpa de îngheţarea a 7,5 miliarde de euro (aproximativ 20% din fondurile europene pe care trebuie să le primească în perioada 2021-2027).

Fiind cu ochii ațintiți pe Ungaria, executivul european a decis să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei, ceea ce reprezintă 5,8 miliarde de euro, dar prin nominalizarea a 27 de condiţii, care includ cele 17 măsuri anticorupţie, precum şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei ungare.