Actual Lifestyle

George Soros vrea să intre și pe piața media din România. La 92 de ani, are noi planuri

George Soros vrea să intre și pe piața media din România. La 92 de ani, are noi planuri
wikipedia

George Soros, economist, activist politic, filantrop și om de afaceri miliardar american, originar din Ungaria, al cărui fundație care îi poartă numele are ramificații, cunoscute sau mai puțin vizibile, în toată Europa, inclusiv Ucraina și Republica Moldova. La 92 de ani, cât a împlinit anul acesta, își face planuri de viitor și se pare că media reprezintă unul dintre ele.

De ce controversatul George Soros vrea să intre și pe piața media din România. La 92 de ani, noi planuri de viitor

Se spune că omul în viață trăiește de două ori copilăria: după naștere, până la majorat și la bătrânețe. Ce face un copil? Se joacă. Iată așa și George Soros, la 92 de ani, a decis să își mai cumpere o jucărie, iar aceasta este presa.

Omul de afaceri și președintele fundației care îi poartă numele, George Soros, dă semne vizibile că ar fi interesat de piața media din România. Și, desigur, nu ar dori să se oprească aici.

Planul lui George Soros este unul grandios, care vizează România, Ungaria și mai departe, alte țări și state europene.

După ce a înregistrat Compania internațională de media Internews, aceasta caută acum, mai întâi, un redactor-șef în Ungaria. Compania, susținută financiar de Fundațiile pentru o Societate Deschisă (controlată de George Soros) și administrația Biden din SUA, ar încearca să construiască o rețea în Ungaria și în alte țări din regiune, inclusiv România, sub masca „independenței” presei, după cum relatează Magyar Nemzet.

Internews, o organizație media globală fondată în Statele Unite, este pe cale să lanseze un proiect finanțat de guvernul american, despre care afirmă că va fi «axat pe promovarea unui sector media independent și puternic» în Ungaria, potrivit ofertei sale recente de locuri de muncă de pe LinkedIn. Proiectul acoperă, de asemenea, Armenia, Georgia, Polonia, România și Ucraina.

Scopul lor, descris chiar de inițiatorii proiectului, este de a rezista ”intereselor puternice care încearcă să manipuleze, să izoleze sau să controleze presa”.

Anunțul de angajare mai arată că, pe lângă Ungaria, Armenia, Georgia, Polonia, România și Ucraina sunt în centrul proiectului companiei, unde vor să susțină un „sector media puternic și independent” care „rezistă unor interese puternice menite să manipuleze, să izoleze și să controleze presa”.

Lista donatorilor Internews dezvăluie și donatorii, printre aceștia fiind Open Society Foundations (OSF) a lui George Soros, Fundația Rockefeller, precum și Freedom House, finanțată de guvernul SUA. Printre donatori se numără, de asemenea, giganți mondiali ai tehnologiei cu sediul în SUA, precum Facebook și Google.

Ei se definesc ca fiind o organizație media globală americană independent-obiectivă, potrivit informațiilor de pe site, operează într-o sută de țări cu treizeci de birouri, angajând aproximativ douăzeci de mii de jurnaliști.

Guvernul american a lansat deja în 2017 o inițiativă și un program de burse la fel de bine direcționate, intitulat ”Mass-media maghiară independentă pentru mediul rural”, dar sub presiunea președintelui de atunci, Donald Trump, ideea a fost în cele din urmă scoasă de pe ordinea de zi, mai scrie publicația Magyar Nemzet.