Actual Social

De ce nu se lasă moldovenii recenzați. Ce trebuie să știe cei care n-au fost de găsit

De ce nu se lasă moldovenii recenzați. Ce trebuie să știe cei care n-au fost de găsit

Se adună capetele de locuitori și casele lor, așa cum toamna se numără bobocii. În scurt timp începe numărătoarea, al cărei rezultat final, oficial, îl vom afla, cel mai devreme, până la finele lunii decembrie 2022, potrivit INS.

De ce nu se lasă moldovenii recenzați. Ce trebuie să știe cei care n-au fost de găsit

Ultima zi din iulie și ultima zi a recensământului. În municipiul Iași, la fel ca în alte aglomerări urbane precum București, Timișoara, Constanța, a fost recenzat cel mai mic procent din populația județului: 66 la sută. Așa arată statistica publicată inclusiv de presa ieșeană.

Deși derulat pe parcursul a patru luni și jumătate, întregul proces nu reușește să „numere”, așa cum și-a propus, întregul efectiv al populației din țară, inclusiv al celor aflați de mai puțin de 12 luni în străinătate.

Locuitorii marilor orașe au fost cel mai greu de găsit. În municipiul Iași, de exemplu, doar două treimi din populația rezidentă a fost recenzată.

Motive: Unii moldoveni nu au fost în țară (lucrează peste hotare), alții sunt plecați în vacanțe și o altă categorie nu vor să plătească impozite mari la stat, mai ales dacă au mai mult de o locuință (mulți moldoveni au nu una, ci mai multe apartamente, activitatea de închirirere în regim hotelier fiind una dintre ocupațiile de bază ale moldovenilor, ca sursă de venit suplimentar).

Recensământul trebuia să se încheie inițial pe 17 iulie, dar a fost prelungit în două rânduri cu câte o săptămână. Pe 31 iulie se pune însă punct, indiferent câți ieșim „la numărătoare”. Dar cum vor fi numărați cei care nu s-au recenzat, singuri sau cu ajutorul unui funcționat desemnat.

O informație de la Direcția Județeană de Statistică a răspuns reporterilor de la Ziarul de Iași ce va face INS cu cei care nu au fost numărați, că vor fi calculați INDIRECT.

Cei care n-au fost de găsit vor urma proceduri de calcul indirecte, în general pe baza datelor de la administrația locală, respectiv de la serviciile de evidență a populației.

În legislație sunt prevăzute și sancțiuni, însă reprezentanții Direcției de Statistică Județeană, cu care a luat legătura telefonic și Infoactual, pentru informații legate de recenzare, mizează pe faptul că oamenii vor respecta legea și se vor conforma.

Motivul principal al „absenteismului”, confirmat de INS: multe locuințe sunt goale și recenzorii nu primesc niciun răspuns când bat la ușă.

recensamant

Primele date, aproximative, din Moldova

La începutul acestei săptămâni, în județul Iași erau completate 650.434 de chestionare la nivel de persoană (40% în mediul urban și 60% în mediul rural), reprezentând 82% din populația rezidentă țintă estimată a județului Iaşi la 1 Decembrie 2021.

În municipiul Iași au fost validate 205.559 de chestionare la nivel de persoană, adică 66 la sută din populația rezidentă estimată la data de referință. Procentul este similar celui înregistrat în Capitală. Locuitorii orașului Pașcani au fost mai determinați: 26.294 de chestionare, adică 91 la sută din populația rezidentă estimată.

Pentru celelalte orașe din județ, procentele sunt 82 la sută la Tg. Frumos, 80 la sută la Hârlău și 73 la sută la Podu Iloaiei. În mediul rural sunt 10 comune situate sub media judeţului, printre care Bârmova (72 la sută) și Rediu (78 la sută), dar şi 56 de comune cu grad de recenzare între 90-100 la sută. Statistica este publicată în ziarul ieșean mai sus menționat.

Oficialii ieșeni au spus și ei că aceste date ne vor ajuta ca țară. Rezultatele vor merge la Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, și vor intra în comparație cu datele recensămintelor din celelalte state comunitare, contând în cele din urmă în competiția pentru fonduri europene.

Foto: arhiva