Actual International

De la bijuterii la un yaht, obiecte amanetate. Casele de amanet din Germania au câștigat cel mai mult în timpul crizei

De la bijuterii la un yaht, obiecte amanetate. Casele de amanet din Germania au câștigat cel mai mult în timpul crizei

Prețurile sunt în creștere în Germania. Și, pe măsură ce cresc, tot mai mulți germani apelează la casa de amanet locală pentru a se descurca. Un antreprenor dintr-un orășel prevede că afacerile vor merge din ce în ce mai bine.

Dacă vreți să știți care este starea economiei germane, nu trebuie decât să numărați fluxul de clienți din magazinul lui Nikolaus Bode.

Formula pentru a calcula acest lucru este destul de simplă: Dacă biroul de amanet din micul oraș Siegburg, situat în vestul țării, nu este foarte ocupat, înseamnă că întreaga țară o duce bine, dar dacă oamenii îi sparg ușile, asta indică un fel de criză.

„Oamenii vin aici atunci când sunt mulți șomeri”

În luna septembrie, Bode a fost atât de ocupat încât abia mai are timp să respire. Asta înseamnă că Germania este în pericol. „O casă de amanet este un indicator”, a declarat Bode pentru DW. „Oamenii vin aici atunci când sunt mulți șomeri sau când există probleme economice grave”.

Bode a gestionat anterior executări ipotecare de imobile. Dar, în 1994, și-a înființat propria afacere împreună cu tatăl său, o casă de amanet, în centrul orașului care are aproximativ 40.000 de locuitori, în landul Renania de Nord-Westfalia. De aproape trei decenii ia pulsul economic al țării.

În calitate de proprietar al unei astfel de afaceri, creșterea recentă ar trebui să îl facă fericit, dar, de fapt, el este serios îngrijorat.

„Îmi vin o mulțime de persoane mult mai în vârstă și, mai nou, membri ai clasei de mijloc, ceea ce nu s-a mai întâmplat înainte”, a spus el. „Am o mulțime de clienți noi. Pe lângă clienții mei obișnuiți, primesc oameni ale căror venituri fluctuează cu adevărat. De asemenea, persoane care beneficiază de ajutor social și care ar putea aștepta până când le vine indemnizația.”

Numai împrumuturi pe termen scurt

Casa de amanet a lui Bode din Siegburg este una dintre cele aproximativ 250 de case de amanet private din Germania. Este una dintre cele mai vechi meserii din țară – prima casă de amanet a fost deschisă în orașul Hamburg în 1560.

Pentru cei care nu știu, casele de amanet lucrează astfel: Un client împrumută amanetului obiectul său de valoare, cum ar fi o bijuterie sau un aparat foto. Casa de amanet evaluează obiectul și îi împrumută clientului un procent din această valoare în schimb. De obicei, clientul are la dispoziție trei luni pentru a rambursa banii, plus dobânda și un comision. În cazul în care nu rambursează împrumutul, obiectul este vândut de către casa de amanet, care păstrează banii din vânzare.

În cadrul unui schimb tipic la magazinul lui Bode, cineva lasă o bijuterie de aur acolo și, de exemplu, primește în schimb 400 de euro. În termen de trei luni, clientul ar trebui să aducă înapoi 448 de euro sau să piardă bijuteria.

De cele mai multe ori însă, oamenii returnează banii. „Aici, rata de răscumpărare este de 96%”, a explicat Bode. „Aproape toată lumea își colectează obiectul pe care l-a depus, pentru că de obicei valorează mai mult decât banii pe care îi dăm pe el”.

„Ideea este de a obține un împrumut rapid și, în același timp, de a-și păstra bunurile. Dacă ar fi să vândă obiectul, ar avea mai mulți bani – dar atunci obiectul nu ar mai fi al lor”, a explicat el.

De la bijuterii la un yaht, obiecte duse la amanet

Nouă din 10 obiecte care ajung în magazinul lui Bode sunt bijuterii, dar a împrumutat bani și pe un yacht cu motor, un carusel și chiar un cal, a recunoscut el râzând. El tinde să nu ia telefoane mobile drept garanție, deoarece acest tip de produse își pierd din valoare semnificativ aproape imediat ce sunt folosite pentru prima dată.

Un împrumut de la o casă de amanet este deosebit de atrăgător în vremuri de criză, deoarece pentru mulți clienți este cea mai ușoară modalitate de a obține un împrumut rapid. Uneori este și singura cale.

De ce nu se preferă împrumutul la bancă

O casă de amanet nu pune întrebări incomode și nici nu solicită un rating de credit sau o fișă de salariu. Singurul lucru pe care vor să îl vadă este un act de identitate.

„La bancă, obții un împrumut pe baza ratingului de credit personal. Trebuie să dovedești că ai venituri suficiente și, de asemenea, ești verificat”, a spus Bode. „Garanția este un aspect secundar la bancă; în timp ce la o casă de amanet este exact opusul”.

Pe de altă parte, casele de amanet nu oferă niciodată credite pe termen lung. „Este prea scump și nepractic”, a spus Bode.

Casele de amanet sunt o opțiune atunci când există o problemă de lichiditate pe termen scurt pe care clientul știe că va putea să o depășească în cele din urmă într-o anumită perioadă de timp, a explicat el.