Info Actual > Showbiz > De la golanul de cartier la bulibaşa telenovelelor. Gheorghe Visu a împlinit 70 de ani
Showbiz

De la golanul de cartier la bulibaşa telenovelelor. Gheorghe Visu a împlinit 70 de ani

De la golanul de cartier la bulibaşa telenovelelor. Gheorghe Visu a împlinit 70 de ani

De la golanul de cartier la bulibaşa telenovelelor. Gheorghe Visu a împlinit 70 de ani. Ce roluri a avut îndrăgitul actor care în tinerețe a avut mereu o atitudine de veşnic inadaptat, rebel din convingere.

Gheorghe Visu, că despre el vorbim,  era distribuit, înainte de 89, mai ales în roluri care îmbrăcau tipologia „golanului de cartier”, însă cumsecade în sufletul său, gata să plătească în locul altora, mereu cu vocaţie de ţap ispăşitor „Faleze de nisip”, „Să mori rănit din dragoste de viaţă”, „Cei care plătesc cu viaţa”, sunt doar câteva din filmele acre l-au avut în distribuție.

De la golanul de cartier la bulibaşa telenovelelor.

La 14 ani Gheorghe Visu juca în serialul de televiziune „Cireşarii”, a făcut patru ani Şcoala de Muzică, cântând la violoncel, şi-a luat premiul I pe ţară la corul de bărbaţi.

După clasa a XII-a, învaţă cinci poezii din şase obligatorii, dă la teatru, trece de prima etapă, dar pică la ultima, şi intră abia în toamnă. În anul II de facultate îşi face debutul la Teatrul Naţional cu „Jocul de-a vacanţa”, iar în anul IV joacă în „Bucătăria”, de Arnold Wesker, rol cu care îşi dă şi licenţa.

Rolul său cel mai cunoscut este cel al vagabondului Black Pedro din filmul serial „Toate pânzele sus”.

După 89, însă, devine cunoscut cu rolurile făcute în mai multe seriale de televiziune: „Lacrimi de iubire”, „Inimă de ţigan”, „Regina” etc.

Rolurile bulibaşei State Potcovaru din serialele „Inimă de ţigan”, „Regina”, „State de România, student la Sorbona”, „State de România”, „State şi Flacăra, vacanţă la Nisa”, „Moştenirea” îl fac pe Gheorghe Visu unul dintre cei mai iubiți actori de la noi.

„Mi-a plăcut mult ce am făcut în primul sezon din serialul „Inimă de ţigan”. Am pus foarte mult de la mine şi cred că acolo am fost cel mai „eu”, deşi, paradoxal, era un rol de compoziţie.

Pe urmă, un personaj cu totul diferit, care m-a acaparat, este, bineînţeles, cel din „Câini”; nu mă aşteptam să îmi ofere viaţa o asemenea oportunitate. Am avut noroc în carieră.” declara Visu.

Premiul Gopo pentru cel mai bun actor

Cel mai bine însă mă pricep la teatru. E mai în lumea mea. Pot să trăiesc fără film, dar fără teatru nu pot să trăiesc. Simt că în teatru opera îmi aparţine”, spunea actorul, referindu-se şi la ultima peliculă în care a jucat: „Câini”.

Pentru rolul făcut a obţinut Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, fiind premiat şi la Festivalul de Film de la Sarajevo.

 

Gheorghe Visu, un intelectual cu stofă de golănaș

S-a născut la 2 iulie 1951, în Bucureşti, într-o familie de intelectuali destul de înstărită, cu tatăl reporter de cronici sportive la studioul de film Sahia (mai apoi redactor-şef) şi mama reporter la ziarul „România Liberă”, la secţia agrară. Ţine minte că aveau în casă, în acele vremuri, şi radio şi pick-up şi chiar televizor încă din 1956.

La gimnaziu era premiant şi iubea desenul, muzica, limba rusă şi limba franceză, fiind făcut pionier încă din clasa a III-a, când numai 25% din elevii şcolii erau pionieri.

Şcoala (liceul nr. 25) şi copilăria şi le-a consumat în cartierul Giuleşti, de aici, poate, francheţea şi naturaleţea cu care interpreta rolurile de golănaş, iar mai târziu pe cele de ţigan, dând viaţă personajului State Potcovaru.

Astăzi, îndrăgitul actor, bulibaşa telenovelelor de la noi, împlineşte 70 de ani. Să-i urăm să se bucure de tot binele din lume, multă sănătate, fericire lângă cei dragi, zile liniştite şi minunate şi multe alte roluri care să pună în valoare talentul său de necontestat. La mulţi ani, Gheorghe Visu!