Social

De pe Facebook adunate. O ”fabulă” despre vârsnici, banci și asigurarea de viață

Batrani in parc

Răsfoind prin universul rețelelor sociale am dat de o ”fabulă”care mă face să mă înclin respectuos în fața autorului. Este o întâmplare reală a timpurilor noastre, din păcate.  O doamnă, trecută de vârsta tinereții, rămasă, în ciuda timpurilor, verde la minte și spirit, relatează următoarea pățanie.

”Vorbele atrag după ele faptele”, zicea Nichita Stănescu.

Intru la o bancă, respectiv cea prin care îmi primesc, scuzați, pensia, să mă interesez de condițiile în care aș putea contracta un credit.

Două domnișoare și un…domnișor, trei tineri adică.

Cea care m-a invitat să mă așez, și căreia i-am mărturisit atât vârsta cât și pensia, mi-a spus: nu se poate!.

Colega zice: ba se poate! Tânărul, care părea mai șef, confirmă și el că ba se poate.

M-am gândit că normal era să își transmită pe intranet informația, cumva…astfel încât la mine să ajungă DOAR informația corectă. Așa m-am gândit eu, mai de modă veche fiind.

S-au mai întâmplat lucruri, acolo, până să mă lămurească, între ei și în văzul meu, neplăcute. Spre pildă, gestul domnului de a arunca pe jos o hârtie pe care se printase un email, care nu îi era adresat, dar pe care una dintre fete i-l dăduse din neatenție, că fiind pentru el. Fata aceea s-a aplecat și a luat hârtia de pe jos.

Sar peste etape și amănunte, și zic că, într-un final, domnișoara care mă luase în primire, mi-a recomandat ca, pe lângă credit, să fac și o ASIGURARE DE VIAȚĂ 😀.

Cică nu e obligatoriu, dar, în condițiile actuale, „se recomandă „.

Intreb: asta, de 1000 euro, cât am înțeles că e, mă asigură că voi trăi 5 ani până achit creditul?!

Domnișoara s-a uitat derutată la mine, neînțelegînd dacă glumesc, sau sunt o babă nebună, cum știu ei că e orice babă, în lumea nouă.

Am asigurat-o că glumesc și am plecat gândind că e o mare nesimțire să spui omului că o asigurare pentru bancă, pe care tu o plătești, pentru cazul în care tu mori, e, pentru tine, o asigurare de viață.

Nu! Nimeni nu îți poate da vreo asigurare de viață!

Și mi se pare o nesimțire ca o asigurare de bani, în cazul decesului tău, să se numească ASIGURARE DE VIAȚĂ!

Dacă am fi mai atenți la cuvinte, poate că lumea ar avea o față mai bună.

Am renunțat la credit, deși părea avantajos, pentru că m-a ofensat această minciună. Nu că n-aș fi știut până acum că funcționează instrumentul bancar „asigurare de viață „, dar ieri mi-a sunat „ca dracu'”.

Vorbele atrag după ele faptele”, zicea Nichita Stănescu, când, deși așa, mai comuniști cum eram, știam, totuși, că „La început era cuvântul…”.

Cum să existe „asigurare de viață”, iar oamenii să și dea bani pentru asta?!

Nu mă refer strict la șmecheria bancară, dar și la ea.

Între timp, a dat o stropeală de ploaie, iar în grădină miroase, din nou, a vară. (Doina Buzoianu)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *