Categories: Lifestyle

Decizie CSAT. Militari români vor participa la evacuarea cetăţenilor afgani

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, miercuri, ca Armata României să participe, la acțiunea NATO, cu un efectiv de 200 de militari, la evacuarea şi relocarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan.

Militarii români vor participa la operaţiune, timp de cel mult 6 luni, începând cu luna august.

„Operaţia NATO va consta, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale. În acest sens, pe baza elementelor de planificare iniţială comunicate de Comandamentul Forţelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea Armatei României la această operaţie de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni”, precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Totodată, membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecinţelor situaţiei din Afganistan, pe termen scurt, mediu şi lung, inclusiv sub aspectul lecţiilor învăţate, va reprezenta unul dintre elementele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO şi UE, iar România va participa la acest efort, se arată în comunicatul președinției.

Se impun modificări de urgență ale cadrului normativ

Membrii CSAT au decis că se impun modificări de urgență ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităților de răspuns la situațiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani.

De asemenea, membrii Consiliului au subliniat necesitatea unei coordonări sporite în ceea ce priveşte comunicarea strategică şi combaterea dezinformării.

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri.

Konecsnik Emil

Recent Posts

Revoluție în sistemul de pensii! Creștere semnificativă pentru 60% dintre români

Potrivit anunțurilor oficialilor, aproximativ 60% dintre români vor vedea o creștere a pensiei de până…

4 ore ago

România investeste în securitatea energetică! Transgaz negociază terminale de gaze lichefiate în Grecia

România intenționează să devină acționar la două terminale de gaze lichefiate din Grecia, Volos și…

5 ore ago

U.E începe negocierile de aderare cu R.Moldova și Ucraina. Viktor Orban ar putea fi un obstacol

Oficialii Uniunii Europene se pregătesc să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina…

6 ore ago

Bucureștiul, din nou fără apă caldă. Când se termină lucrările

În București, peste 800 de blocuri au fost lăsate fără apă caldă. Situația este generată…

7 ore ago

Alegerile electorale pun presiune pe economia țării. Deficitul bugetar a ajuns la 5%

Deficitul bugetar pentru anul 2024 este de 5%. Totuși, fiind un an electoral atât la…

8 ore ago

Cei care au lucrat în condiții grele de muncă nu primesc niciun leu în plus la pensie! Dezavantajul recalculării

Pensionarii care au lucrat în condiții grele  de muncă sunt cei mai dezavantajați. Deși pensiile…

9 ore ago

This website uses cookies.