Actual Lifestyle

Declarație șoc. Fost președinte al CCR, Augustin Zegrean susține că pensiile speciale nu vor fi eliminate și explică de ce

Declarație șoc. Fost președinte al CCR, Augustin Zegrean susține că pensiile speciale nu vor fi eliminate și explică de ce
Infoactual/arhiva

Pentru unii da, pentru alții ba. Mai exact, unii trăiesc bine și frumos cu pensii speciale, în timp ce alții se zbat la limita subzistenței.

Declarație șoc. Fost președinte al CCR, Augustin Zegrean susține că pensiile speciale nu vor fi eliminate și explică de ce

Pensiile speciale nu vor fi eliminate, consideră Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constitușionale a României (CCR), care crede că proiectele și dezbaterile de la Guvernul României pe acest subiect sunt de-a dreptul nefondate și ireale.

În ziua de miercuri, 21 decembrie 2022, Augustin Zegrean a criticat aspru proiectul de lege propus de Guvernul Ciucă privind pensiile speciale. Acesta s-a referit mai ales la articolul privind recalcularea pensiilor pe care le primesc foștii magistrați.

Zegrean a susținut, în acest context, că nu pot fi recalculate pensiile aflate în plată pentru a fi micșorate. Prin urmare, proiectul, mai mult ca sigur, va pica în urma votului Curții Constituționale a României (CCR).

Foto: EVZ

O declarațiue șoc a fost emisă de cunoscutul judecător, într-o emisiune televizată:

„Am citit textul. Cred că ei nu știu ce spun… În șase luni nu au cum să recalculeze toate pensiile. Recalcularea pensiilor s-au lăudat că o fac în trei luni și a durat cinci ani. Deci scriem legi ca să ne aflăm în treabă, dar tot e mai bine decât să le cumpărăm gata scrise de la Banca Mondială.

Am ajuns ca o țară pe ultimul loc în lume, nu din Europa, să cumpărăm legi gata făcute. E inadmisibil așa ceva! Mă refer la proiectul legii pensiilor, pe care l-au cumpărat de la Banca Mondială cu două milioane de euro.

Au luat legea făcută de PSD în 2017 și au lucrat pe ea. Nu puteam să facem noi și să ne rămână alea două milioane, să el dăm la necăjiți? Că tot așa se vorbește că trebuie să reducă pensiile mari, dar nimeni nu vorbește să se mărească pensiile mici. Asta e problema noastră? Să fim toți săraci sau să fim toți bogați? Cum ne-am dori?”

Amintim că în repetate rânduri, prin intervenții în direct, la diferite televiziuni, și ministrul Muncii, Marius Budăi a spus, la rândul său, cu referire directă la pensiile speciale ale magirtraților:

„Prin acest act normativ spunem că trebuie să ai minim 20 de ani în magistratură și începând de anul următor intrării legii în vigoare, ridicăm an de an, timp ce cinci ani, cu un an de zile (n.r. – vârsta de pensionare) și ajungem la 25 de ani în magistratură.”

Concluzie: Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Mai mult, no comments.