Info Actual > Politică > Demersuri strategice pentru recuperarea celor 35 de cetațeni romani din Afganistan. Iohannis s-a impicat direct
Politică

Demersuri strategice pentru recuperarea celor 35 de cetațeni romani din Afganistan. Iohannis s-a impicat direct

Demersuri strategice pentru recuperarea celor 35 de cetațeni romani din Afganistan. Iohannis s-a impicat direct

În Afganistan domnește haosul, situația s-a agravat în ultimele zile. Combatanţii talibani au ocupat 18 dintre cele 34 de capitale provinciale. 35 de români sunt prinși în infernul din Afganistan, iar Iohannis a cerut implicarea de urgență a Forțelor Aeriene.

Klaus Iohannis a cerut implicarea de urgență a Forțelor Aeriene

În acest context, 35 de români sunt prinși în infernul din Afganistan. În acest moment sunt blocați în Kabul, iar premierul Florin Cîţu a anunțat că va trimite un avion special pentru a-i recupera. De asemenea, și președintele Klaus Iohannis a cerut implicarea de urgență a Forțelor Aeriene pentru evacuarea românilor din Afganistan. Colega mea, Gabriele Del-Pupo, știe în ce stadiu se află demersurilor autorităților pentru recuperarea celor 35 de cetățeni români.

În acest moment sunt luate în considerare două scenarii. Un prim scenariu, în care o aeronavă NATO va merge la Kabul și va ateriza în Georgia, de unde o altă aeronavă din România va merge pentru a-i recumpera pe concetățenii noștri.

Ministerul Afacerilor Externe a declanșat starea de alertă maximă

O a doua variantă este cea în care Forțele Române /Aeriene/ vor trimite o navă direct la Kabul pentru a ajunge în capitală cu cei 35 de români. Trebuie să menționăm că sunt angajați ai Organizației Națiunilor Unite și lucrători din mediul privat, nu vorbim de diplomați. De asemenea, premierul a mai făcut un apel pentru restul românilor care s-ar putea afla pe teritoriul Afganistanului, să ia legătura de urgență cu Ambasada României din Pakistan, că aceasta este cea mai apropiată, pentru a se găsi soluții, astfel încât românii să poată să părăsească Afganistanul în siguranță. Situația este destul de critică acolo.

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a declanșat starea de alertă maximă, pe 13 august, și a fost constituită la nivelul MAE, dar și MApN o celulă de criză. Această celulă funcționează în continuare pentru a găsi cele mai bune soluții de a acționa în această perioadă dificilă, în care absolut toți cetățenii străini încearcă să plece din Afganistan, potrivit RRA.